NAC kan weer niet winnen

NAC heeft gisteren met 2-2 gelijkgespeeld tegen Vitesse. De ploeg uit Breda verspeelde in blessuretijd een 2-1 voorsprong en verloor op die manier twee kostbare punten in de strijd tegen degradatie.

De ploeg van trainer Cees Lok boog in eigen stadion weliswaar een vroege achterstand om in een 2-1 voorsprong, maar in de extra speeltijd zorgde middenvelder Remco van der Schaaf, na een blunder van doelman Davy Schollen, voor de gelijkmaker Middenmoter Vitesse speelde toen al geruime tijd met een man minder, omdat verdediger Michael Dingsdag de rode kaart had gekregen.

Voor NAC stond er veel op het spel, omdat de ploeg één punt verwijderd was van de plaats die verplicht tot deelname aan de nacompetitie. NAC had gehoopt wat afstand te kunnen nemen, maar slaagde niet geheel in die opzet.

Dat stemde treurig in Breda, temeer daar NAC de komende weken een zwaar programma wacht. Met wedstrijden tegen PSV, Ajax en AZ heeft NAC het op papier veel lastiger dan de concurrenten Sparta, Heracles en ADO Den Haag. Door het resultaat tegen Vitesse moet NAC serieus vrezen voor deelname aan de nacompetitie.

De aanvallende intenties van NAC en een vroeg doelpunt van Vitesse leidden tot een boeiende wedstrijd. Richard Knopper zette al na vijf minuten spelen Vitesse op voorsprong, nadat hij door de Belgische verdediger Gill Swerts was vrijgespeeld.

Binnen vijftien minuten kwam NAC op gelijke hoogte. Vitesse-verdediger Dingsdag ging gruwelijk in de fout en liet zich de bal afhandig maken door Leonardo, die vervolgens via doelman Wapenaar voor de gelijkmaker zorgde.

Vlak na rust maakte de van Feyenoord gehuurde Braziliaan ook de 2-1. Hij schoot fraai raak na een vloeiende combinatie via invaller Anouar Diba en David Mendes da Silva. Leonardo staat op vijf doelpunten, sinds hij in januari de overstap maakte van Feyenoord naar NAC. Voorlopig legt hij zijn critici - die hem gebrek aan de juiste instelling verwijten - het zwijgen op.

Gelet op de vele kansen was de voorsprong van NAC verdiend. In een spannende en bij vlagen chaotische slotfase leek NAC de zege te mogen begroeten. Tot Van der Schaaf profiteerde van een fout van doelman Schollen en in blessuretijd de bal eenvoudig in het doel kopte.