Milosevic is 'niet correct' behandeld

Het Joegoslavië-tribunaal probeert zich 'schoon te wassen' van de verantwoordelijkheid die het heeft voor de dood van Slobodan Milosevic.

'Geen gif betekent niet dat Milosevic correct is behandeld', aldus Milosevic' juridische adviseur Branko Rakic. 'Door nalatigheid is hij nu dood. Hij heeft geen goede medische behandeling gehad.' Zo reageerde Rakic op het rapport van het toxicologisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat gisteren werd gepubliceerd.

In het bloed van de ex-president zijn vooralsnog alleen voorgeschreven medicijnen aangetroffen en niet in gevaarlijke hoeveelheden. In zijn bloed werden geen sporen van gif of de stof rifampicine gevonden. Familie en aanhangers van Milosevic stelden na zijn dood dat hij was vergiftigd. Milosevic stierf aan een hartinfarct.

Uit onderzoek van enkele weken geleden bleek dat in het bloed van Milosevic rifampicine voorkwam, een middel tegen tuberculose dat het effect van medicijnen tegen hoge bloeddruk teniet doet. Volgens prof. dr. D. Uges, klinisch en forensisch toxicoloog in Groningen, die rifampicine had aangetroffen in het bloed, slikte Milosevic dit medicijn om de werking van de bloeddrukverlagende medicijnen tegen te gaan. Hij wilde voor behandeling naar Rusland.

Hoe Milosevic de rifampicine kreeg, is nog onderwerp van onderzoek. De Russische ex-kolonel Ivasjov zei eerder deze week tegen een Russische radiozender dat hij Milosevic medicijnen heeft gegeven in zijn cel in Scheveningen. Volgens Ivasjov brachten ook andere bezoekers medicamenten mee. Hij was één van de getuigen die Milosevic had opgeroepen voor zijn verdediging. De getuigen werden minder streng gefouilleerd dan andere bezoekers van de gevangenis in Scheveningen, erkende griffier Hans Holthuis van het tribunaal gisteren. Hij bevestigde dat 'in het verleden' bij Milosevic in zijn cel 'smokkelwaar' is gevonden. Holthuis gaf geen details. Het zou gaan om niet voorgeschreven geneesmiddelen en alcohol.