Materiaal bommen niet ontdekt

Beveiligers op Amerikaanse luchthavens moeten beter letten op onderdelen van bommen. Officiële onderzoekers slaagden er recentelijk in materiaal om bommen te maken op 21 vliegvelden langs de controles te smokkelen.

De chef van de Transport Veiligheid Autoriteit (TSA), Kip Hawley, zei gisteren dat zijn organisatie al ten tijde van het onderzoek haar nadruk had verlegd van de controle van passagiers en bagage op zaken als scharen naar explosieven en potentiële zelfmoordterroristen. De resultaten van het geheime onderzoek van de Rekenkamer van het Congres, de GAO, had de noodzaak daarvan onderstreept, zei hij.

Volgens NBC News, dat als eerste de bevindingen van de GAO meldde, slaagden de onderzoekers erin onderdelen van bommen naar binnen te smokkelen op elk vliegveld dat ze tussen oktober en januari bezochten. 'Zelfs wanneer de onderzoekers opzettelijk extra-controle van hun bagage provoceerden, ontdekte niemand deze materialen', aldus NBC. 'In alle geteste 21 luchthavens stopte geen machine, geen controleur de bommaterialen.' NBC gaf weinig bijzonderheden. Het GAO-rapport is vertrouwelijk.

De Democratische Afgevaardigde Bennie Thompsom noemde de bevindingen van de GAO 'griezelig'. Een andere Democratische Afgevaardigde, Ed Markey, meende dat niet of op puntige voorwerpen of op explosieven moeten worden gecontroleerd, maar dat de TSA over voldoende middelen moet beschikken voor zo uitputtend mogelijke veiligheidscontroles. 'Halve maatregelen zullen de volgende catastrofe niet voorkomen', zei Markey gisteren. 'We kunnen het ons niet permitteren de helft van de lading van de passagiersvluchten zonder controle te laten vertrekken zoals we nu doen.' (Reuters, AFP)