Listig optreden Unilever in Tweede Wereldoorlog

Levensmiddelenbedrijf Unilever heeft mede door goede contacten met de top van nazi-Duitsland de schade voor het bedrijf en zijn personeel in de oorlogsjaren beperkt.

Zo bezocht topman P. Rijkens al ruim een half jaar na diens installatie in 1933 rijkskanselier Adolf Hitler. Dat blijkt uit het proefschrift Unilever between Reich and Empire 1939-1945 van B. Wubs.

De goede relatie met de nazi-leiding zorgde er mede voor dat Unilever, waar veel joodse managers werkten en dat ook in Duitsland was gevestigd, niet werd genationaliseerd. Ook sloot Unilever een akkoord over het wegsluizen van Duitse winst naar het buitenland. Probleemloos betaalde het bedrijf extreem hoge declaraties van een accountant die door de Duitsers naar Nederland was gestuurd.

Volgens Wubs was Unilever niet fout in de oorlog. Joodse werknemers die van de bezetter moesten worden ontslagen, kregen van het bedrijf veel wachtgeld. Ook deed Unilever verwoede pogingen de levens van werknemers te redden. Om te voorkomen dat ze zouden worden opgeroepen voor de tewerkstelling in de oorlogsindustrie, hield het concern duizenden mensen meer in dienst dan nodig.

unilever:pagina 23