Liberia: lever Taylor snel uit

De nieuwe Liberiaanse regering van president Ellen Johnson-Sirleaf heeft Nigeria gisteren om uitlevering gevraagd van de oud-president en krijgsheer Charles Taylor. Nigeria, dat in 2003 asiel verleende aan Taylor, wil met Afrikaanse staatshoofden overleggen voordat het reageert op het verzoek.

Als onderdeel van een vredesovereenkomst ging Taylor drie jaar geleden in ballingschap in Nigeria waar de regering hem een huis in de stad Calabar ter beschikking stelde. Met zijn vertrek kwam een einde aan de Liberiaanse burgeroorlog. Het oorlogstribunaal in buurland Sierra Leone had al in 2003 een arrestatiebevel tegen Taylor uitgevaardigd. Hij werd beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid wegens zijn bemoeienis met de oorlog in het buurland. Staatshoofden in de regio weigerden hem in juni 2003 te arresteren op een topbijeenkomst van presidenten in Ghana.

Met de verkiezing van Ellen Johnson-Sirleaf tot president vorig jaar lijkt Taylors positie alsnog penibel te worden. Zij neemt grote risico's door Taylors uitlevering te vragen. Talrijke aanhangers en familieleden van Taylor zitten in het Liberiaanse parlement of oefenen op andere wijze invloed uit.

Taylor nam in 1989 de wapens op tegen het toenmalige regime van Samuel Doe. Zijn rebellie en zijn militaire betrokkenheid later bij de oorlog in Sierre Leone kenmerkten zich door gruweldaden tegen kinderen. Zijn commandanten voerden hen marihuana, drank en bubble (amfetamines). Met hun verdoofde geweten reten de kinderen de lichamen van hun slachtoffers open, rukten er de harten uit, staken ogen uit en sneden oren en penissen af.

Bij de verkiezingen in 1997 stemden de Liberianen op Taylor in de hoop dat daarmee een einde aan jaren van burgeroorlog zou komen. Zijn regering functioneerde als rookgordijn. Liberia was een maffiastaat geworden.

Aanvankelijk stonden Amerika en Frankrijk achter Taylor. De Verenigde Staten oefenden de laatste maanden zware druk uit op Nigeria om Taylor uit te leveren aan het tribunaal in Sierra Leone.