Krant excuseert zich voor foute berichtgeving over omkoping

De Duitse krant TZ heeft gisteren excuses aangeboden voor fouten in de berichtgeving over een nieuw gokschandaal in het Duitse voetbal. De hoofdredactie heeft ook enkele aantijgingen in het artikel uit de donderdageditie ingetrokken.

Volgens het populistische blad uit München zouden de Duitse international Schweinsteiger (Bayern München), de Nederlander Quido Lanzaat en diens ploeggenoot Agostino (1860 München) door de officier van justitie in staat van beschuldiging zijn gesteld. Die bewering trok TZ in. 'Ze zijn ook niet bij de politie geweest', aldus de hoofdredactie.

De krant weigerde echter het gehele artikel in te trekken. Wel was het gisteravond al niet meer te lezen op de internetsite. 'We hebben nooit beweerd dat deze drie voetballers actief betrokken zijn bij een gokschandaal', aldus de hoofdredactie. 'We hebben alleen geschreven dat hun namen opduiken in het onderzoek. Dat moet kunnen in een democratie waarin persvrijheid grondwettelijk gegarandeerd is.'

De hoofdredactie ging nog niet over tot het plaatsen van een rectificatie en/of een reactie van de drie 'beklaagden'. Daar hebben met name Schweinsteiger en het bestuur van Bayern München om gevraagd. Ook willen de speler en de club een fikse schadeclaim tegen de krant indienen wegens smaad. Lanzaat en Agostino hebben ook juridische stappen aangekondigd.

Trainer Felix Magath van Bayern München nam het uitgebreid op voor Schweinsteiger. 'Hij is totaal onschuldig en heeft nog nooit een gokformulier ingevuld.'

Directeur Uli Hoeness van Bayern voegde daaraan toe dat Schweinsteiger de club heeft bezworen 'nooit één euro op een wedstrijd te hebben gezet'.

Bondscoach Klinsmann mengde zich ook in de discussie en noemde de verslaggeving ,,onverantwoord'. Hij zag in de zaak geen aanleiding Schweinsteiger te passeren voor de oefeninterland van woensdag, als Duitsland in Dortmund tegen de Verenigde Staten speelt. (ANP)