Koninklijk Concert- gebouworkest:

Hoe oud, bedaagd en gearriveerd het Koninklijk Concertgebouworkest ook mag lijken, het orkest opereert vooral jong, flitsend en initiatiefrijk. Vanwege de ellende in de cd-industrie valt het wereldberoemde orkest niet meer onder een gevestigd label. Dus werd het eigen Engelstalige label RCO Live opgezet voor zelfgemaakte opnamen. En er wordt tempo gemaakt: de wereldpremière van Sebastian im Traum van Hans Werner Henze, vlak voor Kerstmis 2005 gegeven, staat nu al op cd, samen met een iets eerder gemaakte opname van de Zesde symfonie van Mahler, ook gedirigeerd door Mariss Jansons.

Koninklijk Concert-gebouworkest: Mahler en Henze (RCO Live 06001)*****

Henze schreef zelf een toelichting bij zijn kwartier muziek, waarin hij als met een camera de woorden volgt van het gelijknamige gedicht van Georg Trakl, ook in het cd-boekje afgedrukt. Het loopt uit op de dood: 'Da in Sebastians Schatten die Silberstimme des Engels erstarb.'

Ook Mahlers Zesde symfonie eindigt met de dood, na een exceptioneel heftige uitvoering, soms zelfs gekmakend.

KASPER JANSEN

Koninklijk Concert-gebouworkest: Mahler en Henze (RCO Live 06001)*****

    • Kasper Jansen