Het is een specht, maar welke?

'Controleerbare aanwijzingen voor het bestaan van de ivoorsnavelspecht ontbreken'. Met die constatering eindigt een 'technical comment' in Science (17 maart) geschreven door vier Amerikaanse biologen onder leiding van David Sibley van het Colby College in Maine. Het viertal analyseerde de zeer onduidelijke beelden van een amateurvideo uit april 2004 gemaakt in de moerasbossen van Arkansas waarop een wegvliegende ivoorsnavelspecht (Campephilus principalis) te zien zou zijn. Volgens Sibley c.s. passen de kenmerken van de vage vogel op de video meer bij de algemene Noordamerikaanse zwarte specht (Dryocopus pileatus) dan bij de ivoorsnavelspecht die al meer dan zestig jaar uitgestorven wordt gewaand.

De vage video-opnames uit 2004 waarop de ivoorsnavelspecht zou zijn te zien duren nog geen vijf seconden

Sinds een team van John Fitzpatrick van het Cornell Laboratory of Ornithology in april 2005 in Science de wederopstanding van de ivoorsnavelspecht op basis van de video beschreef, is er gedonder in de glazen. Via de media werden de conclusies van Fitzpatrick en zijn team bestreden, maar nu dus ook voor het eerst in een peer reviewed publicatie.

Op het beeld voor beeld geanalyseerde filmpje is de vogel in totaal viereneenhalve seconde te zien. Eerst verschijnt hij deels als een zwartwitte vlek van achter een boomstam, en een paar seconden later komt hij aan de andere kant in beeld, haastig wegvliegend van de camera.

Sibley c.s. zeggen dat Fitzpatrick onder meer de houding van de vogel verkeerd heeft geïnterpreteerd. De vlek links van de stam was niet de rug van de ivoorsnavel, maar de gespreide vleugel van de Noordamerikaanse zwarte specht. Ook de interpretatie van het vleugelpatroon tijdens de vlucht zou niet kloppen.

Het team van Fitzpatrick laat het er niet bij zitten en schrijft in reactie op het stuk van Sibley een 'technical response' in Science. Ze blijven bij hun eerdere conclusie: de vage vogel 'kan nooit een Noordamerikaanse zwarte specht zijn'. Science kiest geen partij. Het wachten is op een duidelijker video. Maar die is er na twee jaar intensief zoeken nog niet.

Video en analyse via: www.nrc.nl

    • Sander Voormolen