Hamas gaat alleen regeren

Hamas zal alleen, zonder Al-Fatah, een Palestijnse regering vormen. Het in de verkiezingen ruimschoots verslagen Fatah heeft besloten niet in een coalitie met de winnende moslimfundamentalisten te stappen.

Kandidaat-premier Haniyeh zal vandaag voor sleutelposten in zijn kabinet Hamasleden of 'onafhankelijke, islamitische experts' voordragen aan president Abbas.

Dat zei gisteravond telefonisch Hamasleider dr. Mahmoud al-Zahar, mede-oprichter en kandidaat voor het ministerie van Gezondheidszorg. 'Wij betreuren de beslissing van Fatah, wij zijn klaar', aldus Zahar vanuit Gazastad.

Struikelblok voor Fatah, de beweging van president Abbas, is de weigering van Hamas om in het regeringsprogramma het principe van onderhandelingen met Israël en erkenning van eerder gesloten akkoorden met de joodse staat op te nemen. In het politieke programma wordt aangekondigd dat het verzet tegen Israël zal worden voortgezet. Alleen als Israël bereid is zich terug te trekken uit de bezette gebieden wil Hamas 'de onderhandelingsmechanismen opnieuw bestuderen'.

Hamas zal Zaid Abu Amr voordragen als minister van Buitenlandse Zaken en Saeed Syam als minister van Binnenlandse Zaken, onder wie de politie- en veiligheidsdiensten vallen. Of president Abbas instemt met de regering is nog niet duidelijk.

In Fatah wordt steeds luider aangedrongen op zijn ontslag en zelfs op de volledige ontmanteling van de Palestijnse Autoriteit. Volgens Fatah ontbreekt het Abbas aan voldoende steun van de Palestijnen, maar ook van de internationale gemeenschap, die 'Israël volledig zijn gang laat gaan'.

Europese diplomaten in Tel Aviv en Ramallah houden ernstig rekenen met een verdere economische, politieke en sociale verslechtering van de situatie in de Palestijnse gebieden. Na de Verenigde Staten staat ook de Europese Unie op het punt te besluiten de financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit stop te zetten.

'Pogingen om mechanismen te vinden om de Palestijnen toch te blijven steunen, hetzij via het bureau van de president, hetzij via de non-gouvernementele organisaties zijn op niets uitgelopen. We kruisen af op drama', aldus een Ierse diplomaat. De hulp aan vluchtelingen blijft ongemoeid.

    • Oscar Garschagen