Groener beleggen

Lezers die er volgens verkopers warmpjes bij zitten, worden bestookt met uitnodigingen om deel te nemen in interessant ogende beleggingsplannen als houtplantages, onroerend goed, vakantiehuizen, schepen, films, wijn enzovoort. Je moet niet gek opkijken wanneer die lui ooit komen met een fokkerij voor scharrelkonijnen, omdat de wereld daar in 2015 een schreeuwende behoefte aan heeft.

Mensen geloven immers alles, weten bedenkers van bedenkelijke projecten. Je hoeft er maar honderd over te halen om duizenden euro's te storten en het project is een succes.

Veel plannen lijken op elkaar: prachtige folders, perfecte, zonnige foto's, rendementen in de dubbele cijfers, garanties, plantages en projecten in verre landen en vooral een lange looptijd. Daarnaast wemelt het in publicaties van kreten als sociaal-maatschappelijk ondernemen, duurzaam, biologisch verantwoord en groene aanpak. Wie zich laat verleiden door deze aspecten, prima zaak, moet zich eerst beraden op de producten die de overheid sinds 1995 ondersteunt met onder meer twee opvallende belastingvoordelen.

Die steun ligt vast in de regeling Groen Beleggen, bedoeld om burgers groene projecten te laten stimuleren. Toen vermoedde men niet dat dit initiatief zo'n grote vlucht zou nemen. Inmiddels sparen en beleggen zo'n 200.000 mensen samen 5 miljard euro in groenfondsen en financieren zo 4.000 projecten.

In 1995 verzuimde men de term 'groen beleggen' te registreren om zo misbruik te voorkomen. Dus mag iedere aanbieder zijn product groen noemen. Dat is verwarrend, want je weet niet of je profiteert van de fiscale voordelen. Er is dus een duidelijk onderscheid: wel of niet gezegend door de overheid. Groen belegen óf groener beleggen.

Om dit verschil uit te leggen is er sinds kort de gratis brochure Groen Beleggen, uitgegeven door de instelling SenterNovem (voert overheidsbeleid uit), Postbus 8242, 3503 RE in Utrecht. Ook te downloaden via www.senternovem.nl/groenbeleggen, klikken op downloadables.

Wie (zuiver) groen wil sparen of beleggen, kan alleen terecht bij de (websites van de) zeven banken die deze projecten bieden. Dat zijn de ABN Amro, ASN Bank, Fortis Bank, ING Bank, Postbank, Rabobank en de Triodos Bank. Die moeten op dit punt aan strenge eisen voldoen. Meer hierover ook in 'De Duurzaam Geld Gids', te downloaden via onder meer het internetportaal www.duurzaam-beleggen.nl. Projecten met een officiële groenverklaring houden zich bezig met natuur, bos, landschap, duurzame landbouw en energie, duurzaam bouwen en andere (innovatieve) projecten.

Dan de belastingvoordelen. Koopt u een groen waardepapier (sparen) of aandelen in een groenfonds, dan heeft u recht op een voordeel van 2,5 procent over uw groene vermogen. Dat werkt als volgt. In box 3 wordt een rendementsheffing van 1,2 procent geheven over uw nettovermogen (bezit minus schuld), met een vrijstelling van 19.698 euro (2006) per persoon. Voor uw groene vermogen (officieel: maatschappelijke beleggingen) krijgt u een extra vrijstelling van maximaal 52.579 euro. Voor fiscale partners als samenwonenden of echtparen samen geldt het dubbele bedrag van 105.158 euro. Zo bespaart u maximaal 1.262 euro per jaar.

Daarnaast krijgt u - tot dezelfde maxima - een extra heffingskorting in de inkomstenbelasting, in box 1. Deze wordt berekend door uit te gaan van 1,3 procent van de gemiddelde waarde van het groene vermogen in een jaar. Samen met de vrijstelling in box 3 is dat 2,5 procent of 2.629 euro per jaar voor een fiscaal paar. Dat is de eerste wint van groener beleggen.

    • Adriaan Hiele