Festivals Becketts verjaardag

Op elf plaatsen in de wereld wordt de komende maanden de honderdste verjaardag van Samuel Beckett (1906-1989) gevierd met festivals en symposia. Om de Iers-Franse schrijver te eren zijn er grote festivals in zijn geboorteplaats Dublin, in zijn woonplaats Parijs en in Londen, maar ook in minder voor de hand liggende plaatsen als Tallahassee (Florida), Buenos Aires, Atlanta (Georgia), Aix-en-Provence en Zürich.

Beckett werd op Goede Vrijdag, 13 april 1906 in Dublin geboren. Althans dat zei hij zelf. Volgens zijn geboortebewijs werd hij op 13 mei geboren. Zijn absurdistische toneelstuk Wachten op Godot (1953), waarin twee zwervers wachten op een man die niet komt opdagen, heeft in ieder geval het westerse theater en waarschijnlijk de hele kunstwereld voorgoed veranderd. In 1969 kreeg hij de Nobelprijs.

Hamburg en Kassel herdenken dat de schrijver daar in de jaren dertig even heeft gewoond. In Reading is de wereldpremière van First Love, een toneelbewerking van Becketts roman door de Duitse regisseur Walter Asmus. In Dublin worden zwijgende Beckett-scènes als straattheater opgevoerd. Tokio herdenkt dat de Japanse opvoering van Wachten op Godot in 1960 een avant-gardistische theaterstroming veroorzaakte.

De Europese Centrale Bank brengt een gouden en een zilveren munt uit met het doorploegde hoofd van Beckett, met op de achtergrond een kromme boom en twee wachtende gestaltes.