Feest!

Albert Verlinde kan een terugblik op het jarige 'RTL Boulevard' niet onderdrukken

BEAU REVOIR: Albert Verlinde neemt afscheid van Boulevard-presentator Beau van Erven Dorens (l) Foto Arie Kievit Nederland Hilversum , 1 april 2005 Afscheid van Beau van Erven Dorens bij RTL boulevard . Foto: Arie Kievit/ Hollandse Hoogte

Komende dinsdag is er een feestje te vieren. De duizendste RTL Boulevard wordt dan uitgezonden en aansluitend is er een feest op een cruiseschip in de haven van Amsterdam waar iedereen die ooit aan het programma meegewerkt heeft van harte voor is uitgenodigd. Voor de vijanden van onze rubriek moet het een prettig bericht zijn om te lezen dat het programma na duizend afleveringen eindelijk een keer zelf het schip ingaat.

Een jubileum nodigt altijd uit tot terugblikken en dat ga ik hier op deze plek ook eens lekker doen. De eerste keer dat ik van RTL Boulevard hoorde was toen ik in 2001 terugkwam van mijn huwelijksreis en een mailtje kreeg van de toenmalig RTL 4 programmadirecteur Leo van der Goot. De tekst in dat bericht kan ik nog steeds dromen 'Beste Albert gefeliciteerd met je huwelijk, wil je me binnenkort eens bellen, ik wil eens met je praten'. Je hoeft geen Einstein zijn om te weten wat zo'n bericht betekent. Ik werkte toen bij SBS 6 en werd gevraagd over te stappen naar RTL 4. Verschillende geheime besprekingen volgden. In het Novotel te Amsterdam Buitenveldert (lekker ver weg van Het Gooi) voerden Leo en ik uitgebreide gesprekken om de transfer voor te bereiden. Toen de kogel eenmaal door de kerk was en ik mijn SBS-directie belde met de mededeling dat ik weg ging waren de scheldpartijen niet van de lucht; Ik was onbetrouwbaar, maakte een stomme keuze, binnen een jaar zou ik van de buis zijn en meer van dat soort opbeurende zinnen. Ik was daar zo van onder de indruk dat ik Henk van der Meyden die ik eigenlijk al de primeur gegeven had belde met de vraag om het bericht nog even vast te houden omdat ik toch misschien bij SBS zou blijven.

Uiteindelijk heb ik de overstap gemaakt en de mensen die toen zo fel op mijn besluit reageerden Fons van Westerloo en Bart in 't Hout stapten zelf binnen drie jaar over van SBS 6 naar RTL 4. Waarmee maar weer eens blijkt dat een mens altijd zijn hart moet volgen.

Toen RTL Boulevard begon, was entertainmentnieuws een onontgonnen gebied op de buis. Ik was zelf vijf jaar daarvoor begonnen met dagelijks vijf minuten Shownieuws na Hart van Nederland op SBS 6 en ik kan me nog herinneren dat ik voordat ik daarmee begon een maand lang bijhield wat er op entertainmentgebied gebeurde. Want was er wel genoeg nieuws om iedere dag vijf minuten te vullen Na een maand inventariseren durfde Fons van Westerloo dagelijks vijf minuten shownieuws op de buis te brengen. Er was immers genoeg nieuws.

Dat is nu niet meer voor te stellen. RTL Boulevard groeide in lengte uit van een half uur naar drie kwartier naar een uur. SBS 6 kwam als antwoord met een uur Shownieuws om half acht en een kwartier om elf uur 's avonds en de groei is er nog steeds niet uit. Over twee weken begint Talpa met een dagelijkse entertainmentrubriek om zes uur en RTL overweegt een nieuwe showrubriek om kwart voor elf op de buis te brengen.

Het unieke van onze rubriek is dus wel een beetje verdwenen en dat vind ik jammer, maar goed voorbeeld doet nou eenmaal goed volgen en een beetje concurrentie houdt een mens wakker. En of ik de tweeduizendste RTL Boulevard meemaak? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat als ik besluit er mee te stoppen er zes rubrieken zijn die dat nieuws zullen melden en dat is meer dan Leo van der Goot ook voor mogelijk had gehouden toen hij vijf jaar geleden begon met RTL Boulevard!

    • Albert Verlinde