Ex-leiders Bolivia juridisch bekeken

La Paz, 18 maart. De Boliviaanse justitie doet onderzoek naar drie ex-presidenten wegens mogelijke onregelmatigheden in door hen ondertekende oliecontracten. Naast de oud-presidenten Jorge Quiroga (2001-02), Gonzalo Sánchez de Lozada (1993-97 en 2002-03) en Carlos Mesa (2003-05) onderzoekt de openbaar aanklager ook de rol van acht ex-ministers van Energie en vier voormalige directeuren van het staatsoliebedrijf. De onregelmatigheden zouden zich hebben voorgedaan in contracten met onder meer het Spaanse Repsol YPF, het Britse BP en het Amerikaanse Exxon. De betreffende buitenlandse investeringen bedragen een totale waarde van 3 miljard dollar. Volgens de oppositie zijn de verdenkingen politiek gemotiveerd. De in januari aangetreden president Evo Morales had als centraal verkiezingsthema naturalisatie van Bolivia’s natuurlijke hulpbronnen.