Donald Fagen:

Het derde solo-album van Steely Dan-mastermind Donald Fagen klinkt weldadig vertrouwd. Eigenlijk is er nooit veel verschil geweest tussen zijn groepsactiviteiten met Walter Becker en zijn solowerk, zeker niet sinds Becker de voorlaatste Kamakiriad (1993) produceerde en Steely Dan tussendoor een comeback maakte.

Donald Fagen: Morph The Cat (Reprise/Warner)****

Morph The Cat is het slotstuk van een trilogie waarin jeugd (The Nightfly), midlife (Kamakiriad) en het naderende einde verbeeld worden, meldt Fagen. Pas bij intensieve beluistering schemert er iets van een apocalyptisch gevoel door in de muziek, die onverminderd in het teken staat van Fagens fijnzinnige instrumentatie en droge humor. In 'What I do' droomt hij een conversatie met Ray Charles, waarin de soulman uitlegt waarom hij zo aantrekkelijk was voor de meisjes en in 'Mary shut the garden door' draait het om gehersenspoelden in het consumentenparadijs. Dat alles met Fagens superieure easy listening- en jazzgevoel dat hooguit nog wat oorstrelender uitpakt dan Steely Dan altijd al klonk.

JAN VOLLAARD

Donald Fagen: Morph The Cat (Reprise/Warner)****

    • Jan Vollaard