DEBAT OVER Joegoslavië Tribunaal

Den Haag heeft Milosevic vermoord.

Servische krant Press, 13 maart

Former Yugoslav President Slobodan Milosevic addresses leadership of Kosovo Trepca mine complex during a strike of workers over constitutional changes that suspended the autonomy of Kosovo in this December 1988 file photo. The U.N. war crimes tribunal hopes an autopsy on Milosevic on March 12, 2006 will clear up the cause of his death in his cell only months before a verdict was due in his four-year-old trial. Milosevic, branded the "Butcher of the Balkans" for conflicts that tore Yugoslavia apart in the 1990s, was found dead on March 11, 2006, prompting some world figures and relatives of war victims to say they had been robbed of justice. B&W ONLY REUTERS/Petar Kujundzic/Files REUTERS

De dood kwam vóór zijn straf.

Servisch dagblad Blic, 13 maart

Het tribunaal hoeft niet meer te rekenen op samenwerking met welke Serviër dan ook. Men heeft nu gezien hoe slecht het tribunaal Serviërs behandelt.

Voorzitter Servische Socialistische Partij Ivica Dacic, NRC Handelsblad, 13 maart

Zelfmoord zou makkelijker voor ons zijn, zelfmoord kun je niet tegenhouden.

Aanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, NRC Handelsblad, 13 maart

Wij zijn er ook voor waarheidsvinding. Als het alleen maar zou gaan om een veroordeling, hadden we er een paar zaken uit kunnen pikken. Dat hebben we bewust niet gedaan. En ik heb er geen spijt van.

Hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal Carla del Ponte, 13 maart

Nog een laatste keer heeft hij de rollen omgedraaid. Hij heeft altijd beweerd dat de Serviërs slachtoffers van de geschiedenis waren. Nu kunnen zijn aanhangers beweren dat ook hij een slachtoffer van de geschiedenis is.

Hoofdartikel The Times, 13 maart

Ik hoop dat het tribunaal in de nabije toekomst de veiligheid van aangeklaagden beter kan garanderen. Maar wat er gebeurd is, mag geen reden zijn om de samenwerking van Servië met het tribunaal te stoppen. Dat zou Servië terugwerpen in een internationaal isolement.

Servische president Boris Tadic, nrc.next, 15 maart

Hebben 'ze' Milosevic niet gedood, waartoe overigens in een setting als de gevangenis alle gelegenheid bestond, dan hebben ze hem in elk geval de dood ingejaagd.

Advocaat mr. N. M. P. Steijnen, NRC Handelsblad, 16 maart