De golfclub

Na twee weken vorst en af en toe een laagje sneeuw is het eindelijk weer zover, de wekelijkse damesinloopwedstrijd kan weer beginnen. Het gras ziet er pips en bemost uit, een humeurig zwanenechtpaar loopt de stevig ingepakte en beschoeide speelsters Anneke, Ria en Dymphna (zal ik het even voor u spellen meneer?) voor de voeten. Over de wedstrijdbaan waait een stevige oostenwind, vermengd met het verkeerslawaai van de snelweg. In een fors tempo worden de eerste holes genomen. De batterijen van de trolley's zijn wekenlang opgeladen in een donkere garage. De karretjes - met daarop rammelende stokken, ballen, een vertederende mascotte - springen nu bijna letterlijk voorwaarts over de zompige zandpaden. En bruine boterhammen met appelstroop, want daarin schijnt zich het voor dames van een bepaalde leeftijd hoognodige ijzer te bevinden. De bal mag bij de eerste slag op een houten pennetje worden geplaatst, het opteeën. Mede daardoor worden inslagen in de zachte baan en rondvliegende plaggen voorkomen. Dat het attribuut wel eens de dupe wordt van het slaggeweld, is te zien aan de uitbundig aanwezige resten die over de baan verspreid liggen. Van competitiedrift hebben de dames geen last, ze spelen voor de lol en om wat nieuwe 'ijzers' en ballen uit te proberen. Na vijf kwartier hebben Anneke, Ria en Dymphna de baan afgeraffeld en beginnen zonder te pauzeren aan nog een rondje spelplezier.

De dames gaan op weg naar de volgende hole. 16 maart 2006 Foto Freddy Rikken Anneke, Dymphna en Ria tijdens de Inloopwedstrijd voor dames Rikken, Freddy

Derde aflevering van een wekelijkse serie over de Nieuwegeinse Golf Club.

    • Freddy Rikken