Curator kijkt naar advocaat V/d Berg

Curator Toni van Hees eist geld terug van één van advocaten van de van oplichting verdachte valutahandelaar René van den Berg. Van Hees schrijft dat in zijn gisteren uitgebrachte faillissementsverslag.

Van den Berg zit al acht maanden in hechtenis, in afwachting van zijn strafzaak voor de rechtbank van Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht ruim 1.400 beleggers via een piramide-achtige constructie voor miljoenen te hebben opgelicht.

Curator Van Hees heeft vastgesteld dat, kort voor Van den Berg in juni vorig jaar failliet werd verklaard, opvallende betalingen hebben plaatsgehad via twee van zijn advocaten. Van één van hen vordert hij geld terug. Van Hees bevestigt dat het gaat om advocaat Klaus Vink uit Amsterdam. Hij heeft op de 'derdenrekening' van zijn kantoor 220.000 euro ontvangen. Van Hees bevestigt dit eerder in De Volkskrant genoemde bedrag.

Vink, die gisteravond niet voor een reactie bereikbaar was, heeft een eerste schriftelijk verzoek om teruggave van het geld aan de curator afgewezen. Van Hees: 'Ik wil eerst proberen om tot een minnelijke schikking te komen. Als dat niet lukt staat alleen een gerechtelijke procedure open.'

Van Hees heeft de in zijn ogen onrechtmatige geldtransactie ook aangekaard bij de deken van de Orde van Advocaten.

In het faillissementsverslag van gisteren schrijft curator Van Hees verder dat hij de omgeving van Van den Berg nader gaat onderzoeken. In een toelichting zegt hij dat er 'een kleine kring van tien à vijftien personen' is die volledige op de hoogte was van de frauduleuze praktijken van Van den Berg. 'Zij zijn er nauw bij betrokken geweest,' aldus Van Hees.

In een eerdere rapportage schreef Van Hees dat een klein aantal van de ruim 1.400 beleggers samen zo'n 38 miljoen aan Van den Berg hebben verdiend. Het merendeel is daarentegen voor 44 miljoen euro is benadeeld.