Chinese journalist Zhao komt vrij

Peking, 18 maart. Een Chinese onderzoeksjournalist in dienst van The New York Times die al anderhalf jaar gevangen zit wegens het onthullen van staatsgeheimen, komt waarschijnlijk zeer binnenkort vrij. Volgens zijn advocaat die dat gisteren in Peking bekend maakte, zien de Chinese autoriteiten af van verdere strafvervolging van de 44-jarige Zhao Yan. Minder dan drie maanden geleden werd hij nog formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens het doorsluizen van staatsgeheimen naar zijn Amerikaanse opdrachtgever en een reeks andere vergrijpen. Dat de autoriteiten hem nu, in de woorden van de advocaat, „onschuldig“ verklaren, houdt vermoedelijk verband met het bezoek volgende maand van president Hu Jintao aan de VS. Een Tibetaanse non die 15 jaar gevangen zat, kreeg gisteren toestemming naar de VS te vertrekken. (Reuters)