Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Wim van der Leegte, eigenaar van het industriële concern VDL Groep in Eindhoven.

Wim van der Leegte Foto Merlin Daleman Wim van der Leegte, VDL. Eindhoven, 17-03-06 © Foto Merlin Daleman Daleman, Merlin

'Ik ben katholiek opgevoed, maar mijn liefdadigheid heeft geen religieuze inslag. Als ik iets geef aan een bepaald doel ga ik niet na of ik dan naar de bijbel leef. Als ge het goed hebt, moet ge wat doen voor de medemens. Er is een hoop ellende in Nederland. Je moet eraan meehelpen om dat op te lossen.

'Het Rode Kruis bijvoorbeeld, dat steun ik al jaren. Ik sponsor voor die club elk jaar twee dingen: een golfdag en een galabal. Dan koop ik een tafel en nodig gasten uit. Kost iets van 10.000 euro, soms 6.000. In het begin telde daar voor mij ook naamsbekendheid en relatiemarketing mee, zeker. Maar op een gegeven moment ben ik daar gewoon met m'n eigen familie gaan zitten. Ik beschouw het inmiddels als een avondje uit, voor het goede doel.

'En ik doe ik veel voor de Hartstichting in Eindhoven. Ja, ik doe dat soort dingen via het bedrijf. Maar ja, dat is wel mijn bedrijf, dus het komt op hetzelfde neer als wanneer ik persoonlijk iets doe of geef. Ook de collectebus sla ik nooit over. Daar kun je als persoon niet aan voorbijgaan. Maakt dan niet uit wat voor doel het is.

'Ik zou niet weten hoeveel ik per jaar aan het goede doel geef. Daar heb ik geen vaste budgetten voor. Het werkt bij mij met stoten. Ik doe af en toe wat. Als het ons goed gaat, zijn we wat royaler. Ik geloof niet dat het weinig is.

'Met het bedrijf doen we veel aan sponsoring: voetbal en de paardensport. Ik weet niet of dat tot liefdadigheid behoort. Maar ja, wat is het goede doel? Ik steun ook de bejaardenclub in het dorp. Wat is dat dan?

'Ik krijg regelmatig brieven van allerlei clubs, uit heel Nederland, met de vraag of ik kan helpen. Ik wijs veel af. Want het moet wel een beetje uit de omgeving komen. Een bejaardenclub uit Haarlem, daar heb ik niks mee. Ik woon nu vier jaar in Duizel. Ik wist niet dat er hier zoveel cluppies waren. Zeker 75!'

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen