Bos voorziet 'ongelukken' allochtone raadsleden

PvdA-leider Wouter Bos verwacht 'ongelukken' met nieuwe, via voorkeurstemmen gekozen, allochtone gemeenteraadsleden van zijn partij. Hij vraagt zich af of ze wel voldoende gekwalificeerd zijn.

'Wij krijgen vast ongelukken met nieuwe allochtone raadsleden, maar die hebben we ook met autochtonen gehad', zei Bos in het Het Parool van gisteren.

Op de website van de Amsterdamse PvdA zijn gisteren en vannacht enkele ontstemde reacties van allochtonen binnengekomen op de uitlatingen van Bos. 'Een waardeloos verhaal.' 'Bullshit.' Fouad Sidali, ex-woordvoerder van PvdA-wethouder Belliot, schrijft: 'Is die Wouter nou helemaal van de pot... Waar slaat dit op. Alsof het de eerste keer in de geschiedenis is dat mensen met voorkeurstemmen in de raad worden gekozen. Nooit hoorden we daar iemand over, maar nu het veelal nieuwe Amsterdammers zijn, zoals Wouter ze noemt, is er ineens een gevaar.'

Secretaris Stuive van de PvdA-Amsterdam wijst erop dat de partij bij de samenstelling van de kandidatenlijst geen concessies aan de kwaliteit heeft gedaan.

Bos zei verder voor de PvdA geen uittocht van blanke kiezers te vrezen. 'Ik zie het gevaar van een Partij van de Allochtonen waar de autochtonen weglopen. Maar als wij vasthouden aan ons verhaal, blijven we de partij voor iedereen.'

pvda rotterdam: pagina 2