Body Shop geen echt grote kluif voor L`Oréal

Anita Roddick placht vroeger tekeer te gaan tegen de `minkukels` in de Londense City. Na de overname voor 652 miljoen pond (939 miljoen euro) van Body Shop door het Franse L`Oréal heeft de oprichtster van het ethisch bevlogen Britse cosmeticaconcern wellicht vriendelijker woorden over voor de financiële gemeenschap.

De transactie waardeert Body Shop op twintig maal de verwachte winst voor volgend jaar , een premie van 34 procent ten opzichte van de aandelenkoers van vóór de speculatie en 20 procent ten opzichte van de detailhandelsector.

De verkoop van het bedrijf lijkt een slimme zet. Net als andere specialistische detailhandelaren in het verleden - zoals Laura Ashley - is Body Shop nooit volledig hersteld van het verknallen van de invasie in de VS eind jaren negentig. De hele cosmeticasector heeft het voorbeeld van Body Shop gevolgd door dierproeven uit te bannen en de nadruk te leggen op ethiek. Dat heeft de premie doen verdwijnen die veel beleggers ooit aan het gunstige imago verbonden.

Door het assortiment uit te breiden en naar andere landen te gaan, heeft het concern zijn winst in vier jaar tijd weten te verdubbelen. Maar tegen de achtergrond van de toenemende concurrentie en de lastige marktomstandigheden in de VS en Groot-Brittannië, samen goed voor de helft van de omzet, zullen beleggers waarschijnlijk blij zijn met de deal.

Is de stap een voorbode van wat we kunnen verwachten van de nieuwe topman van L`Oréal, Jean-Paul Agon? Door de transactie diversifieert het Franse concern zijn portefeuille en zoekt het aansluiting bij het groeiende segment voor prestigieuze producten tegen massamarktprijzen. Maar de grotere gevoeligheid voor de detailhandelsector lijkt minder aansprekend.

Hierdoor krijgen de cijfers een enigszins ambitieuze aanblik, ook al is Body Shop waarschijnlijk klein genoeg om zonder al te veel problemen door te slikken. L`Oréal zal moeite hebben een rendement van meer dan 8 procent van zijn kapitaalkosten te genereren. Als Agon achter een grotere prooi aan wil gaan, zal hij de cijfers wat moeten opleuken.

    • John Foley