Bij WK schaatsen is er zelfs plaats voor alle reserves

De wereldkampioenschappen schaatsen voor allrounders in Calgary worden geplaagd door vele afzeggingen. Bij de Nederlanders vielen zo veel rijders weg, dat alle reserves komend weekeinde in actie komen. Er rolde zelfs nog een extra startbewijs uit de bus.

Bij de vrouwen is het leed nog te overzien. Daar vervangt Tessa van Dijk de zieke Renate Groenewold. Bij de mannen zijn om uiteenlopende redenen Carl Verheijen, Rintje Ritsma, Jochem Uytdehaage, Mark Tuitert en Gianni Romme niet beschikbaar.

Aanvankelijk hadden Sven Kramer, Mark Tuitert en Carl Verheijen zich geplaatst. Vervolgens werd Verheijen ziek. Ritsma mocht zijn rentree bij het WK maken, maar bedankte om een aantal redenen. Bob de Jong kreeg de kans, maar stelde zijn toezegging wegens een keelontsteking even uit. Pas anderhalve dag voor aanvang arriveerde hij in de Canadese stad.

Daarmee was het leed niet voorbij. Dinsdag schoot het Tuitert in de rug. De nationaal kampioen had gisteren geen andere keus ook af te zeggen. Sicco Janmaat, de nummer vijf van het NK allround (waar Verheijen, Kramer en Uytdehaage overigens ontbraken), werd doorgeschoven. Hij was eerder aangewezen als reserve, onder meer omdat hij als trainingspartner van Tuitert toch al in Calgary aanwezig was.

Daarmee leek de zaak aardig rond, met hooguit de kanttekening dat Nederland eigenlijk maar twee echte kandidaten voor medailles over heeft. Kramer bij de mannen, Wüst bij de vrouwen. Voor nog een calamiteit was inmiddels Wouter Olde Heuvel ingevlogen, het 19-jarige talent uit Losser dat vorige week nog tweede werd bij de WK junioren in Erfurt.

Wonderbaarlijk genoeg mag nu ook Olde Heuvel aan de start verschijnen. De Zweden (Röljer) leverden een plek in, waardoor een ander Europees land een rijder naar voren mocht schuiven. Polen en Rusland waren de eerste kandidaten, maar hadden in Canada geen reserve. Nederland wel, ondanks alle problemen.

De keus voor Olde Heuvel leverde nog een discussie op tussen Jos Valentijn, van de Commissie Topsport van de KNSB, en schaatser Jarno Meijer, die zesde was geworden op het NK, waar Olde Heuvel opgaf. Onder meer om die reden meende Meijer recht te hebben op de startplek.