www.nrc.nl

Vluggertjes. In zijn schaakrubriek op www.nrc.nl/schaken schrijft Hans Ree over een foto die genomen werd tijdens het Amerikaans kampioenschap in San Diego. Gata Kamsky en Hikaru Nakamura (foto) zitten naast elkaar aan een bureau, allebei achter een computer. “Zo naast elkaar deden ze me denken aan twee schaakvrienden die zo'n tien jaar geleden op die manier vluggertjes tegen elkaar speelden. Naast elkaar, allebei on-line. Ze hadden natuurlijk ook gewoon een houten schaakbord tussen zich in kunnen zetten, maar dit was de begintijd van de internetschaakclubs en ze waren gefascineerd door de nieuwe techniek. De een deed een zet, die ging laten we zeggen naar Pittsburgh, waar de ICC zit, of naar een schaakclub in Australië, en binnen een fractie van een seconde kaatste de zet terug naar de computer van de man die naast hem zat en die zijn eigen tegenzet vervolgens dezelfde weg liet gaan. Het was een wonder, vonden we toen.“

Schaker Hikaru Nakamura

Columns. In nrc.next staat elke dag een column van Aaf Brandt Corstius. En een kookrubriek van Janneke Vreugdenhil. Ze worden beide ook gepubliceerd op www.nrc.nl/next, waar bezoekers van de site kunnen reageren. In koken etc staan deze week recepten met oud brood, vandaag een broodsoep, pap' açorda. “Açorda is de naam voor soep op basis van oud brood, knoflook en olijfolie. Elke streek in Portugal kent zijn eigen variant.“ Volgende week is speed-koken het thema.

In de column Aaf gaat het vandaag over versieren. “Ik ken maar weinig mannen die vrouwen versieren. Eigenlijk ken ik alleen maar mannen die zich zwak durven op te stellen en van koken houden. Kortom: van die lievige jongens die je niet zomaar gaan zoenen. Daarom moet ik vaak het versierwerk doen.“