Weigering Leefbaar Rotterdam

Leefbaar Rotterdam sluit samenwerking met de PvdA in Rotterdam nog steeds uit. De partij weigert zelfs een gesprek met informateur Piet Boekhoud (CDA) over deelname aan het gemeentebestuur. Met respectievelijk 18 en 14 zetels zijn PvdA en LR de twee grote partijen in Rotterdam.

In een gisteren verstuurde brief aan Boekhoud leggen partijleider Marco Pastors en fractievoorzitter Ronald Sörensen van Leefbaar hun standpunt uit. Rotterdam heeft gekozen voor de PvdA, zeggen zij, en alles wat de PvdA wil, staat haaks op wat Leefbaar wil. 'Wij kunnen niet meewerken aan een beleid dat zal leiden tot meer zwervers in het centrum, meer zwarte scholen, meer zwarte wijken, meer ongecontroleerde subsidies en de verkeerde mensen die de hand boven het hoofd worden gehouden, terwijl de fatsoenlijke mensen hun mond weer moeten houden, bang voor extreem rechts of erger te worden uitgemaakt.'

Informateur Boekhoud staat voor de taak om zonder LR toch een breed college te vormen. Een coalitie van PvdA, SP en GroenLinks heeft een krappe meerderheid, maar is onwaarschijnlijk. PvdA met CDA en VVD zou kunnen, maar VVD-fractievoorzitter Harbers ziet '25 grote verschillen' met de PvdA. Hij geeft de voorkeur aan een college van PvdA en LR.