Weer groot protest van studenten in Frankrijk

In Frankrijk zijn opnieuw honderdduizenden studenten en scholieren door het hele land de straat op gegaan om te protesteren tegen de nieuwe arbeidswet. Volgens de vakbonden die het protest organiseren, waren het er minstens een half miljoen. Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken hield het op ongeveer de helft, 247.000. De actievoerders keren zich tegen een grotere bestaansonzekerheid voor jongeren. De nieuwe wet maakt het werkgevers mogelijk om jongeren onder 26 jaar in de eerste twee jaar van een vast eerste arbeidscontract, contrat première embauche (CPE) te ontslaan zonder opgaaf van redenen. De Franse premier Dominique de Villepin wil daarmee de jeugdwerkloosheid terugdringen, die met 22 procent tot de hoogste van Europa behoort.

Bij de demonstratie kwam het gisteren in Parijs opnieuw tot botsingen tussen demonstranten en eenheden van de ordepolitie. Gemaskerde demonstranten gooiden met stenen naar de politie, die antwoordde met traangas. Ook in de stad Rennes raakten demonstranten en politie slaags. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De demonstratie van gisteren was het derde massale protest tegen de arbeidswet. Ook op 7 februari en 7 maart demonstreerden honderdduizenden Franse jongeren. Voor aanstaande zaterdag zijn nieuwe acties gepland.

Het CPE is al aangenomen door het Franse parlement, waar de regeringspartij UMP de meerderheid heeft. De socialistische oppositie vecht de wet aan bij het Constitutionele Hof omdat het CPE een aantasting zou zijn van de gelijke behandeling van werknemers.

Er wordt inmiddels actie gevoerd op 51 van de 82 Franse universiteiten. Zeventien universiteiten zijn bezet. Premier Villepin herhaalde gisteren nog eens dat hij niet van plan is de wet in te trekken: “Ik zal tot het uiterste gaan omdat ik in deze wet geloof.“ President Jacques Chirac heeft opgeroepen tot overleg tussen de regering en de vakbonden die het verzet leiden. Maar de vakbonden hebben laten weten niet te zullen praten voor de wet van tafel is.