'VVD in Wassenaar leert niets van verlies'

Het bestuur van de VVD in Wassenaar is vandaag uit ontevredenheid met de eigen fractie afgetreden. Volgens aftredend voorzitter Edwin Reijntjes, heeft de VVD in Wassenaar niets geleerd van de 'dramatische' uitslag van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De partij, die in Wassenaar de absolute meerderheid bezat, verloor vijf van de elf zetels.

Volgens Reijntjes geven sommige partijgenoten de schuld aan 'de kiezer, die de VVD Wassenaar niet zou begrijpen.' 'Dat is misschien wel het meest zorgelijke.'

De VVD haalde 28 stemmen meer dan de nieuwe partij Wat Wassenaar Wil, die zich had afgezet had tegen de VVD. Die partij zou volgens Reijntjes de collegeonderhandelingen moeten leiden. Hij begrijpt niet dat zijn fractie dat nu doet. 'Volgens mij zouden we een toontje lager moeten zingen. In plaats daarvan zegt de fractie dat we nog steeds de grootste partij zijn, en gaat verder of er niets gebeurd is', zegt Reijntjes.

'De arrogante opstelling' van een 'aantal partijprominenten', heeft bijgedragen aan het besluit om af te treden. Een jaar of twintig, zegt Reijntjes, was 'een harde kern van man of vijftien, met banden in politiek Den Haag' gewend om bij de VVD in Wassenaar alles te bepalen. Zijn bestuur wilde daar een eind aan maken, door bijvoorbeeld de lijsttrekker te laten kiezen en kandidaten niet uit eigen kring te halen, maar door openlijke sollicitaties aan te trekken. Volgens Reijntjes wil deze groep na de verkiezingsnederlaag de macht grijpen en terug naar de 'oude achterkamertjespolitiek'.

Fractievoorzitter Bert Ooms wilde vandaag niet reageren.