Verlies General Motors fors hoger

General Motors (GM) heeft vorig jaar 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) meer verlies geleden dan de Amerikaanse autofabrikant eerder bekend had gemaakt. Het grotere verlies is een gevolg van extra voorzieningen voor GM's noodlijdende voormalige onderdelendivisie Delphi, waar het concern nog steeds verplichtingen aan heeft.

Na de correctie komt het verlies van GM uit op 10,6 miljard dollar. In dit bedrag zit een voorziening voor Delphi van 3,6 miljard dollar. Ook treft het concern een voorziening van 1,7 miljard dollar voor saneringen bij een aantal verliesgevende Amerikaanse autofabrieken.

Het grootste deel van de voorziening voor Delphi hangt samen met personeelskosten. Werknemers die bij het in surseance verkerende Delphi hun baan verliezen, kunnen bij GM nog aanspraak maken op doorbetaling van hun loon. Ook heeft GM nog pensioenverplichtingen aan Delphi. Dat heeft GM toegezegd toen Delphi werd verzelfstandigd.

GM onderhandelt met de belangrijkste vakbonden in de Amerikaanse auto-industrie over versoepeling van de verplichtingen die GM aan zijn voormalige werknemers heeft. Delphi is zelf in onderhandeling over een salarisverlaging van meer dan 60 procent voor de 34.000 werknemers die niet bij een vakbond zijn aangesloten.