Twijfel uitspraak woonsite

Makelaarsorganisatie NVM bezondigt zich volgens de rechter aan oneerlijke concurrentie jegens een zoekmachine. Specialist Alberdingk Thijm twijfelt aan het oordeel.

De uitspraak is een overwinning voor zoekmachines, maar het valt te bezien of hij standhoudt in hoger beroep. Dat zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, gespecialiseerd in auteursrecht op internet. Hij reageert op de uitspraak in het kort geding van makelaarsorganisatie NVM tegen zoekmachine zoekallehuizen.nl (ZAH).

De kantonrechter in Arnhem gaf ZAH gisteren toestemming om gegevens over woningen, die op websites van makelaars staan, op haar eigen internetpagina te tonen. ZAH mag ook verwijzen (deeplinken) naar het aanbod dat op makelaarssites staat. ZAH claimt de grootste huizenzoekmachine van Nederland te zijn.

De NVM had de zaak aangespannen, naar eigen zeggen in naam van makelaars die niet willen dat anderen ongevraagd in hun bestanden grazen. Makelaars verzamelen informatie over te koop staande huizen, dus mogen zij ook bepalen waar en aan wie ze die etaleren, is de redenering.

Sceptici menen dat de NVM procedeert omdat ZAH concurreert met Funda, de huizensite waar alleen NVM-makelaars op mogen. Doordat ZAH direct naar makelaarssites linkt, omzeilt zij Funda, dat zo marktaandeel verliest. Dat zou de NVM willen voorkomen. De organisatie gaat nu in beroep.

De uitspraak is mooi voor zoekmachines, vindt Alberdingk Thijm, omdat de praktijk van verwijzen op internet meer juridische bodem geeft. Wie gegevens van andere sites overneemt en verwijzingen naar de bron aanbiedt, zoals ZAH doet, schendt geen auteursrecht. Niet ZAH, maar de internetgebruiker roept de site van de makelaar op en verveelvoudigt daarmee de informatie, stelt de rechtbank.

ZAH is slechts “een zoekmachine“, en daarom “geen concurrent“ van de makelaars. Verklaringen van makelaars op hun websites, dat niemand naar hun bestanden mag verwijzen, zijn dus onhoudbaar, aldus de rechter.

Schokkend is dit niet, zegt Alberdingk Thijm: “Anders had je ook Google moeten verbieden.“ Zoekmachines zullen dan ook niet uit de grond schieten.

Wel opmerkelijk vindt hij dat de rechter de NVM beschuldigt van oneerlijke concurrentie. Na de lancering van ZAH, oktober vorig jaar, riep de NVM haar leden op om ZAH tot ongewenste gast op hun sites te verklaren en links vanaf ZAH te blokkeren. Volgens de rechter deed de NVM dit om concurrentie voor Funda te weren - en dat is verboden.

Hoewel Alberdingk Thijm weinig illusies koestert over de motieven van de NVM, twijfelt hij aan de argumentatie van de rechter: “Hij geeft ZAH gelijk, omdat zij geen concurrent zou zijn van Funda. Tegelijk baseert hij zijn oordeel op het verwijt dat de NVM concurrenten weert. Ik betwijfel of dit in hoger beroep standhoudt.“

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Twijfel uitspraak woonsite (17 maart, pagina 9) staat dat de kantonrechter in Arnhem vonnis heeft gewezen in de zaak tussen de NVM en zoekallehuizen.nl. Dat is onjuist. De uitspraak is gedaan door de voorzieningenrechter.

    • Mark Schenkel