Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Rechtstreeks uit café Dudok in Den Haag discussies over onder meer het huurbeleid van minister Dekker en salarisverhogingen voor de Haagse politici. Ned.3, 22.20-23.00u.

In het BBC-programma Money machine een portret van hiphopper en handige zakenman “50 cent' en de “booming-business' van hiphop. Hij scoort hoog met raps over z'n schotwonden. Daarnaast bracht hij zijn eigen game Bulletproof op de markt en heeft een deal met sportmerk Reebok. BBC2, 20.00-20.30u. Foto AP U.S. hip hop best-selling singer Curtis "50 Cent" Jackson smiles as he answers questions during a press conference Friday, Feb. 24, 2006 in Taipei, Taiwan. 50 Cent is going to perform for the first time in Taiwan, part of the Asian leg of his world tour. (AP Photo/Jerome Favre) Associated Press

documentaire

Test case: Weapons. Een kijkje achter de schermen van laboratoria en testcentra, waar uiteenlopende wapens worden getest op functionaliteit, duurzaamheid en veiligheid. Discovery Channel, 21.00-21.30u.

Het Bourgondisch complot. Zesde deel van 10-delige reisprogramma's waarin Michiel Hendryckx op een oude binnenvaartboot naar de Bourgondische roots van Vlamingen vaart. Vanavond filosofeert hij met Frieda Van Wijck in de steengroeven van Aubigny over architectuur en het hedendaagse Parijs. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u.

Around the world in 80 days. In deze vierde aflevering trekt presentator Dan Cruickshank van Japan naar China, een reis in twee oosterse grootmachten met een rijk verleden. In Japan bewondert hij onder meer een prachtig samoeraizwaard en de boeddhistische tuinen van Ryonji. In China kunnen de Verboden Stad en de Grote Muur uiteraard niet ontbreken. En ook het terracottaleger van Xian, het Zomerpaleis van de Chinese keizers, de collectie Ming-porselein van Shanghai niet. Maar Cruickshank stuit tijdens zijn reis op heel wat ouderwetse bureaucratie. Reizen in China blijkt niet zo simpel voor een nieuwsgierige westerling. België 2 (Canvas), 21.30-22.30u.

Seconds from disaster: Puerto Rico gas explosion. Reconstructie van de ontploffing van een kantoorgebouw door een aardgaslek in november 1996 in San Juan, Puerto Rico waarbij 33 mensen omkwamen. National Geographic, 22.00-23.00u.

The Jitterbug years. Over de dansrevolutie die onder de naam “Jitterbug' in 1946 over Engeland raasde en de herinneringen aan de magere jaren van WO II uitwiste. Met muziek van o.a. Louis Jordan, Alma Cogan, Billie Holiday en Ray Charles. BBC2, 0.35-1.15u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met coach Ab Krook, die al vanaf 1980 te zien was als topsportcoördinator op de schaatsbaan. Maar op de Olympische Spelen in Turijn was hij voor het laatst. Verder liedjesschrijver Ivo de Wijs over zijn top-vijf van beste Nederlandstalige nummers. Verder de Haagse familie Massing, die we kennen uit het SBS6-programma Groeten uit de Rimboe, die een inheemse familie uit Namibië te logeren heeft gehad. Tafelheer is cabaretier Marc-Marie Huijbrechts. Ned.3, 19.00-19.50u.

Barend & Van Dorp. Verslaggeefster van NSE Nieuws bij Talpa Harmke Pijpers vertelt over haar werk en Nienke en Ton Rentier die meededen aan het SBS6-programma Groeten uit de rimboe waarin ze naar een primitieve stam werden gestuurd om de gewoonten te leren kennen. Er komt nu een vervolg, waarin stamleden een paar weken bij hun vrienden in Nederland logeren. En de groep Treble, die Nederland in mei mag vertegenwoordigen tijdens het Eurovisie Songfestival in Athene, treedt op. Talpa, 23.00-0.05u.

informatief

McDonald's Kitchen. De vegetarische kok Andy McDonald en presentator Bas Westerweel brengen deze week een bezoekje aan de landmacht. Vegetariër Matthieu werkt in de veldkeuken en is de leger vega-burgers wel een beetje zat. Hij wil meer variatie. De kok maakt deze week involtini, auberginerolletjes gevuld met verse spinazie. Verder kijkt Bas Westerweel hoe de vitaminen van broccoli bij bereiding het best bewaard blijven. Hij ontdekt dat broccoli gezonder is dan andere soortgelijke groenten, maar waarom eigenlijk. Ned.3, 19.45-20.15u.

Vinger aan de pols op locatie. In deze aflevering van de serie over de kinderpolikliniek in het VU medisch centrum in Amsterdam worden Sammy met een zeldzame vorm van oogkanker, Emma die al vanaf haar eerste diabetes heeft en Wesley, die een bezoek brengt aan de neuroloog, gevolgd. Ned.2, 20.00-20.30u.

Nieuwslicht. In dit wetenschappelijke programma vanavond het tweede deel over de ontwikkeling van robots in Japan. Verder aandacht voor voedsel en het melken van Taxusbomen voor het verkrijgen van het kankermedicijn Taxol. En PvdA-leider Wouter Bos wil weten of het steeds minder slapen van Nederlanders zorgwekkend is. Ned.3, 20.15-20.55u.

De tijd van je leven. Slot van een vierdelige serie over het wel en wee van pension Maaszicht in Rotterdam. Presentatrice Mirjam Bouwman ontmoet onder anderen r & b-zanger Brace, die Romano zal helpen bij zijn levenslied. Ned.1, 22.35-23.05u.

sport

Eredivisie live. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd uit de vaderlandse eredivisie NAC Breda tegen Vitesse. Commentaar van Leo Driessen en Wim Kieft. RTL5, 20.00-22.45u. en Talpa, 22.40-23.00u.