Stelling: verbod KNVB op “Stahlhelm' terecht

Voetbalsupporters mogen zich niet uitdossen met de zogeheten oranje “Stahlhelm'.

De KNVB heeft een draagverbod ingesteld voor oefenwedstrijden van het Nederlands elftal.

Eens

Een ruime meerderheid van het Webcongres vindt de maatregel van de KNVB terecht. De meeste lezers omdat zij de verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog als ongepast beschouwen. “Het is een ongekende banaliteit en een gruwelijke botheid dit soort symboolhelmen te dragen en daarmee de meest perfide periode in de menselijke geschiedenis welhaast te verheerlijken“, reageert Maurice Ackermans uit Den Bosch op de stelling. “Misselijk idee, die oranje Stahlhelm'', mailt P.J. Zonneveld uit Maassluis. Hannah van Buuren uit Eindhoven onderschrijft: “Ik ben blij met dat greintje beschaving en historisch besef van de KNVB“. “Goede zaak“, vindt ook Anne Graumans uit Amsterdam. “Niet alleen kletsen over waarden, maar er ook achter staan en er naar handelen.“

Dit teruggrijpen naar de Tweede Wereldoorlog en deze uiting van bijna latente Duitsland-haat heeft een oorzaak, verklaart Catharina Sala uit Groningen: “Onze jeugd wordt helaas nog steeds gevoed met anti-Duitse propaganda, door jonge kinderen op school te confronteren met gruwelen die ze op die leeftijd niet in perspectief kunnen plaatsen“. “Deze generatie maakt zichzelf en Nederland belachelijk door dit soort anti-Duitse sentimenten te blijven koesteren“, voegt Ton Verweij uit Goirle hieraan toe.

“Deze helm is ook beledigend voor de huidige Duitse bevolking, die een afschuw heeft van hetgeen onder vorige generaties is gebeurd“, aldus Herman Plagge uit Hintham. “De Tweede Wereldoorlog ligt de Duitsers nog zwaar op de maag“, meent ook Jeroen van Drie uit het Zweedse Landskrona. “Dit soort “humor' zal als een klap in het gezicht aankomen. Vooral als we straks op televisie worden geconfronteerd met bezopen hooligans die dergelijke helmen dragen in het hart van steden die 61 jaar geleden het graf vormden van talloze burgerslachtoffers.“

Het is volstrekt misplaatst als jonge Nederlanders straks in Duitsland aan de gruwelijkheden van het nazi-regime gaan herinneren, vindt “babyboomer' Oscar Breetveld uit Heemstede. “Dergelijke smakeloze provocaties van een stel niet-doordenkende voetbalsupporters getuigen niet van enig respect of inlevingsvermogen jegens slachtoffers en nabestaanden.“

Oneens

Veel “oneens'-stemmers vinden dat de KNVB zich beter kan concentreren op de bestrijding van het geweld op en langs de voetbalvelden dan opdeze betrekkelijke futiliteit. “De KNVB moet van een mug geen olifant maken“, vindt Inge Veldhuis uit Amsterdam. “Deze publiciteit zal slechts een tegenovergesteld effect hebben; nu heeft iedereen van de helmen gehoord en de verkoop zal ongetwijfeld stijgen. In plaats van zich te richten op onschuldige supporters met onschuldige attributen zou de KNVB zich beter kunnen toeleggen op het verbieden van beledigende leuzen en spandoeken in het stadion, en het allerbelangrijkste: de veiligheid van spelers en bezoekers.“

Richard van der Lee uit Amsterdam noemt het verbod “werkelijk onzinnig': “Omdat de helm te veel lijkt op een model van 65 jaar geleden uit de Tweede Wereldoorlog? En wat dan nog? Wat een overdreven domineesaanpak.“ Laurens Schrijnen uit Arnhem schrijft: “Deze helmen zijn net zo ludiek als een rappende minister“. Holly Moors uit Haren stelt vast: ,,Slechte smaak kun je niet verbieden, en stompzinnigheid ook niet. Laat iedereen die zichzelf te kijk wil zetten als een domme idioot vooral zijn gang gaan.“

Richard Ots gebruikt vanuit Amman (Jordanië) de term “betuttelend' voor de KNVB-maatregel : “Ik ben het er mee eens dat de referentie aan de Tweede Wereldoorlog een beetje goedkoop en afgezaagd is, maar ik zie daarin geen rechtvaardiging voor het verbieden van deze omgekeerde bloempotten. Het is humor van een nogal puberaal niveau en het bijwonen van voetbalwedstrijden is ook grotendeels een puberale gebeurtenis. Laat maar gaan dus“. Frank Waarsenburg uit Zoetermeer noemt het helmenverbod “een typisch voorbeeld van doorgeslagen politiek correcte lange-tenencultuur“. “Dit type helm wordt nog steeds gebruikt door onder anderen de brandweer. De link naar de oorlog en bijbehorende negatieve gevoelens bestaat dan ook slechts tussen de oren van de KNVB-bazen. Ofwel: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Het is gewoon een ludiek ding.“

Meer informatie over de veelbesproken Stahlhelm op www. helmpje.nl.

Ook deelnemen? Ga naar nrci.nl/webcongres/aanmelden.php