Snel op het bord

Voor 2 personen:

5 grote artisjokharten (circa 250 gram)

1 eetlepel Franse wijnazijn

zeezout en versgemalen zwarte peper

5 eetlepels olijfolie extra vergine

50 gram slamix (of andere gemengde sla uit zak)

6 smalle partjes zongedroogde tomaat (onder olie)

grof zeezout

15 gram flinters parmigiano reggiano

1 eetlepel pijnboompitten, geroosterd

Het wordt iedereen steeds makkelijker gemaakt in de keuken. Wilde je vroeger wat flinters harde parmigiano reggiano over een gerecht strooien, dan moest je zelf aan de slag met de kaasschaaf of het mes. Tegenwoordig zijn die flinters parmigiano kant-en-klaar verkrijgbaar in plastic doosjes. Of ze afkomstig zijn van echte parmigiano kun je niet meer zien, daar moet je maar op hopen.

Dit voorgerecht is een kwestie van uitpakken, roeren, strooien en neerleggen. Het enige dat nog gedaan moet worden is het roosteren van de pijnboompitten in een droge koekenpan onder regelmatig omroeren. Werkje van niks.

Bereiding: Halveer de artisjokharten. Roer een dressing van azijn, zout, peper en 3 eetlepels van de olie. Maak hier in een ruime schaal de salademix mee aan. Verdeel de aangemaakte salademix over de borden, leg de artisjokharten in een kring op de salade en garneer met de partjes zongedroogde tomaat. Sprenkel de resterende 2 eetlepels olie over de artisjokharten en maal er een beetje grof zeezout over. Bestrooi alles met de flinters parmigiano en de geroosterde pijnboompitten. Klaar.

Morgen: spinazie met taugé.

    • Florine Boucher