Pas verschenen

Bart Chabot: De Herman Brood-biografie. Nijgh & Van Ditmar, € 49,90

De complete reeks, vier delen in cassette, over het leven van Herman Brood, met foto’s van Anton Corbijn, inclusief het boekje De Broodschrijver van Arjan Peters waarin de Volkskrant-recensent gesprekken voert met Bart Chabot.

J. J. L. ten Kate: Eerste liefde. Uitgeverij 521, 48 blz. €16,90

‘Een bescheiden eerherstel voor de dichter die van alle dichters wel het diepst is gevallen’ schrijft Gerrit Komrij in het voorwoord van dit 12de deel in de Sandwich-reeks. Ten Kate (1819- 1889) was predikant van de Nieuwe Kerk in Amsterdam en schreef De Schepping (1866) en De Planeeten (1869). Van debutant Willem Thies (1973) verscheen de bundel Toendra (48 blz. €16,90), deel 11 in de reeks.

Tomás Eloy Martínez: De tangozanger (El cantor de tango). Vert. Trijne Vermunt, Cossee, 224 blz. € 19,90

Op een dood spoor gekomen met zijn werkstuk over de tango gaat een student op zoek naar de legendarische zanger die naar horen zeggen ‘de tango bezingt als geen ander’. Roman van de Argentijnse schrijver Tomás Eloy Martínez (1934) over passie, mythen en een dictatoriaal verleden.

Tommy Wieringa: Ik was nooit in Isfahaan. De Bezige Bij, 208 blz. € 17,90

Bundel met reisverhalen.

Jan Wolkers: Dagboek 1969. De Bezige Bij, 160 blz. € 18,50

Tweede deel van de dagboeken van Wolkers, die in 1969 onder andere bezig is met de voorbereidingen voor zijn roman Turks Fruit.

Non Fictie

M. E. H. N. Mout: Plakkaat van Verlatinge. Historische uitgeverij, 82 blz. € 18,95

Vertaling van de tekst waarmee de Staten-Generaal op 26 juli 1581 Filips II, koning van Spanje, zijn rechten als wettige vorst nietig verklaarde. Hoogleraar Algemene Geschiedenis Nicolette Mout (1945) geeft inzicht in de politiek-historische en godsdienstige omstandigheden waarin dit fundamentele staatsstuk uit de ontstaansgeschiedenis van de Nederlanden tot stand kwam.

Roel Bentz van den Berg: De luchtgitaar. Augustus, 176 blz. € 12,50

Boekenweekherdruk van columns over pop. Tekeningen van Peter Pontiac.

Joan Didion: Het jaar van magisch denken (Year of Magical Thinking). Vert. Christien Jonkheer, Prometheus, 204 blz. € 17,95

Vertaling van de memoires van de Amerikaanse schrijfster Joan Didion (1934) waarin ze schrijft over de dood van haar man en de ziekte van haar dochter. Het boek werd bekroond met de National Book Award. ‘Van meet af aan wordt Joan Didion geroemd om haar onnavolgbare stijl en het is waar, die is indringend, ogenschijnlijk eenvoudig, ontbeend van iedere opsmuk, maar bij nadere bestudering akelig ingewikkeld’ (Connie Palmen in Boeken, 09.12.05).

René van Royen en Sunnyva van der Vegt: Is het geen tijd voor een toepasselijk lied? Muziek in de Oudheid. Bert Bakker, 70 blz. € 5,-

Historicus Van Royen en classica Van der Vegt lieten zich inspireren door Assurancetourix (Kakofonix), de bard uit de Asterix en Obelix-strips, en schrijven over de rol van muziek in de strijd bij de opvoeding aan het hof en in de liefde in de Oudheid.