Oude girlgroup-magie keert maar deels terug

De ex van Phil Spector heeft behalve een verleden met een van de gewelddadigste mannen uit de pophistorie nog altijd dé klassieke girlgroupstem. Geen Cher, geen Sugababes, misschien zelfs geen Madonna zonder het voorbeeld van Ronettes-hits als Baby I love you en Be my baby. Op 62-jarige leeftijd heeft Veronica “Ronnie' Spector nog altijd het harde randje aan haar zangstem en de ietwat neuzelige intonatie die haar in de sixties onweerstaanbaar maakten.

Ronnie Spector: The Last of the Rock Stars (Go! Entertainment).

De cd met de enigszins aanmatigende titel The Last of the Rock Stars (nota bene rockster Keith Richards is er ook op te horen!) doet een poging om die oude magie terug te halen, door Ronnie te omringen met jonge bewonderaars als Nick Zinner van de Yeah Yeah Yeahs en Sune Rose Wagner van The Raveonettes. Vooral de laatstgenoemde slaagt er wonderbaarlijk in om de oude girlgroupsound terug te halen, in het evengoed aan The Shangri-La's als aan The Ronettes verwante Ode to LA. Als Ronnie kan galmen, gaat het goed.

Moeizamer wordt het in het ingetogen duet Work out fine met Patti Smith en de Ramones-cover Here today gone tomorrow, waarin ze gierend vals uit de bocht vliegt. Een maar half geslaagde comeback dus, helaas niet zo gedenkwaardig als de terugkeer van Nancy Sinatra in een vergelijkbare opzet.

Jan Vollaard

cd pop

Ronnie Spector: The Last of the Rock Stars (Go! Entertainment).

    • Jan Vollaard