Oefenen in een onderzeeër

Tijdens een oefening probeert de bemanning van een Russische onderzeeër een lek te dichten.

Oefenen in een onderzeeër Vladivostok. Tijdens een oefening probeert de bemanning van een Russische onderzeeër een lek te dichten. De afgelopen jaren gebeurden er meerdere malen ongelukken met onderzeeërs van Russische makelij. In augustus vorig jaar moesten de Britten de bemanning van een Russische AS-28 duikboot te hulp schieten, toen de onderzeeër in de Grote Oceaan verstrikt raakte in visnetten en kabels. De zeven Russen hadden toen nog maar voor enkele uren zuurstof over. Rusland riep snel de hulp in van het buitenland, in tegenstelling tot in 2000 toen een vergelijkbaar drama met de atoomonderzeeër Koersk aan alle 118 mensen aan boord het leven kostte. “De Russische marine heeft een belangrijke les geleerd na de Koersk“, schreef de altijd kritische krant Novaja Gazjeta. “Eindelijk zijn mensenlevens belangrijker dan militaire geheimen.“ De bemanning op de foto toont haar reddingswerk in het kader van het honderdjarige bestaan van de Russische vloot. Dat werd gisteren gevierd in Vladivostok. Foto Reuters/Yuri Maltsev Submariners stem a pole to close a water leak during training at the Maritime Institute of the Russian Pacific Fleet in Vladivostok March 16, 2006. The Russian submarine fleet officially commemorated its 100th anniversary on March 15. REUTERS/Yuri Maltsev REUTERS

De afgelopen jaren gebeurden er meerdere malen ongelukken met onderzeeërs van Russische makelij. In augustus vorig jaar moesten de Britten de bemanning van een Russische AS-28 duikboot te hulp schieten, toen de onderzeeër in de Grote Oceaan verstrikt raakte in visnetten en kabels. De zeven Russen hadden toen nog maar voor enkele uren zuurstof over.

Rusland riep snel de hulp in van het buitenland, in tegenstelling tot in 2000 toen een vergelijkbaar drama met de atoomonderzeeër Koersk aan alle 118 mensen aan boord het leven kostte. “De Russische marine heeft een belangrijke les geleerd na de Koersk“, schreef de altijd kritische krant Novaja Gazjeta. “Eindelijk zijn mensenlevens belangrijker dan militaire geheimen.“

De bemanning op de foto toont haar reddingswerk in het kader van het honderdjarige bestaan van de Russische vloot. Dat werd gisteren gevierd in Vladivostok.