Nederlandse componist met internationaal niveau

Ludwig van Beethoven en Johann Wilhelm Wilms werden dichtbij elkaar geboren: Beethoven in 1770 in Bonn, Wilms anderhalf jaar later in een dorp bij Keulen. In 1791 trok Wilms naar Amsterdam, waarna hij beroemd werd in Nederland. Hij gaf pianorecitals, was fluitist in orkesten, dirigeerde en componeerde.

Wilms. Radio Kamerorkest o.l.v. Anthony Halstead. (Challenge Classics).

Wilms werd zelfs een echte Nederlander. Hij schreef de muziek bij Tollens' lied Wien Neêrlands bloed door d'ad'ren vloeit, van vreemde smetten vrij - van 1816 tot 1898 het onofficiële Nederlandse volkslied. Hij componeerde ook variaties op Wilhelmus van Nassauwe. Wilms schreef ook zeven symfonieën, geheel in de stijl van de vroege negentiende eeuw, wel niet zo revolutionair Beethoveniaans maar de vier symfonieën (opusnrs 14, 23, 52 en 58) die het Radio Kamerorkest nu op twee cd's heeft gezet, zijn op het eerste gehoor toch even niet te onderscheiden van een vroege Schubert of een zonnige Mendelssohn. Kortom: een Nederlandse componist met internationaal niveau. Dus lang herleve Wilms, wiens Wilhelmus-variaties hier ook weerklinken.

cd klassiek

Wilms. Radio Kamerorkest o.l.v. Anthony Halstead. (Challenge Classics).

    • Kasper Jansen