Mogelijk college PvdA en GroenLinks in A'dam

De PvdA in Amsterdam gaat met GroenLinks onderhandelen over een nieuw college in Amsterdam. De PvdA had een voorkeur voor een nieuw college met GroenLinks en de VVD, maar GroenLinks wilde niet met de VVD onderhandelen.

Dat zei Lodewijk Asscher gisteren tijdens de eerste vergadering van de nieuwe gemeenteraad. Als de onderhandelingen met GroenLinks slagen, zit de VVD voor het eerst in zestien jaar niet in het college van Amsterdam. De SP was eerder deze week al afgevallen als collegepartner voor de PvdA.

Tijdens de eerste vergadering blikten de partijen terug op de verkiezingen in Amsterdam. Bij deze verkiezingen haalde de PvdA vijf zetels winst. De partij heeft nu twintig van de 45 zetels in de hoofdstad. GroenLinks boekte een zetel winst en heeft er nu zeven. De SP ging van vier naar zes zetels. De VVD verloor een zetel en heeft er nog acht over.

GroenLinks-fractievoorzitter Maarten van Poelgeest zei dat de conclusie van deze uitslag duidelijk is, de kiezer wil volgens hem een links bestuur. Een college met de VVD zou geen recht doen aan de verkiezingsuitslag. Bovendien zou dit volgens Van Poelgeest “dodelijk' zijn voor het politieke debat en zou er voor de SP weinig overblijven om oppositie tegen te voeren.

De VVD wilde graag in het nieuwe college en was ook bereid om te onderhandelen met GroenLinks. De nieuwe fractievoorzitter Laetitia Griffith van de VVD denkt uit de verkiezingsuitslag te begrijpen dat de kiezer een iets linkser bestuur wil, maar tevens gekozen heeft voor continuïteit. “We zijn nog altijd de tweede partij van Amsterdam, en hebben maar 902 stemmen minder dan vier jaar geleden.“

Griffith kwam acht maanden geleden uit de Tweede Kamer naar Amsterdam om wethouder van financiële zaken te worden, nadat wethouder Frits Huffnagel moest opstappen omdat hij een onkostenvergoeding niet bij de belastingdienst had opgegeven. Eerder zei Griffith dat ze gewoon in de gemeenteraad zou gaan zitten als de VVD niet in het nieuwe college zou komen.

PvdA-fractievoorzitter Asscher zei na afloop dat hij het jammer vond dat het niet gelukt was GroenLinks en de VVD bij elkaar te brengen. Hij verwacht nu wel dat zijn partij het met GroenLinks snel eens wordt.