Militairen VS weg uit IJsland

De Verenigde Staten gaan in september het grootste deel van hun militairen en al hun militaire vliegtuigen en helikopters terugtrekken uit IJsland. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur in Reykjavik gisteren gezegd. IJsland heeft teleurgesteld op het besluit gereageerd.

Op dit moment zijn in IJsland ongeveer 1.200 Amerikaanse militairen gestationeerd. Tevens bevinden zich in IJsland permanent vier straaljagers en een groot aantal helikopters, die in de praktijk slechts worden ingezet bij reddingsoperaties op zee. IJsland heeft zelf geen legermacht maar wordt, op basis van een akkoord uit 1951, in overleg met de NAVO verdedigd door de Verenigde Staten.

De Amerikanen hebben gezegd dat het akkoord van kracht blijft en dat de VS hun militaire verplichtingen volledig zullen nakomen. 'Net als in de afgelopen vijftig jaar, zullen de IJsland steunen bij iedere bedreiging die het land treft', aldus de ambassadeur.

De IJslandse regering heeft de afgelopen tijd nog geprobeerd de Amerikaanse militaire aanwezigheid te behouden, onder andere door voor te stellen een deel van de kosten zelf te betalen. Het Amerikaanse ministerie van defensie is al land van plan om de basis, die zo'n 250 miljoen dollar per jaar kost, te sluiten. Volgens het Pentagon is de basis strategisch niet langer van belang.

In de Tweede Wereldoorlog werd de basis vooral gebruikt als tankstop voor vliegtuigen. Tijdens de Koude Oorlog gebruikten de Amerikanen de basis vooral om te zoeken naar Russische vliegtuigen en onderzeeërs.

De IJslandse minister van Buitenlandse Zaken, Geir Haarde, is van mening dat IJsland ten minste vier straaljagers nodig heeft voor de landsverdediging. Bovendien acht hij militaire aanwezigheid in IJsland, gezien de onzekere situatie in de wereld en het toenemende terrorisme, meer dan ooit nodig. Daar komt bij dat de aanwezigheid van de militairen ook economisch voor IJsland van belang is. Er wordt nog met de Amerikanen gesproken over de manier waarop IJsland in de toekomst beschermd kan worden. (AP)