'Meest idiote daad van een generaal'

Veel Kroaten zijn uitgekeken op generaal Ante Gotovina, held uit de oorlog tegen de Serviërs (1991-1995) en na een klopjacht van jaren eindelijk bewoner van een cel in de Scheveningse strafgevangenis: de Kroatische held wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

Gotovina heeft volgens menigheen een heel stomme fout gemaakt na het overlijden van Slobodan Milosevic: hij ondertekende, met alle andere gevangenen van het Joegoslavië-tribunaal, een rouwadvertientie die dinsdag in twee kranten in Servië verscheen. De tekst: 'Laatste vaarwel aan de Haagse medestrijder Slobodan Milosevic. We bieden zijn familie oprechte condoleances aan'.

Nu waren lang niet alle ondertekenaars van de advertentie Serviërs. Er waren naast Gotovina ook drie andere Kroaten bij. Maar geen van hen heeft in Kroatië de status van Held. Dat juist hij Milosevic, de man die de Kroaten vier jaar oorlog heeft opgedrongen, de Slachter van de Balkan, een 'medestrijder' noemt, werd in krantencommentaren woensdag als onvergeeflijk bestempeld. De krant Jutarnji List sprak van 'de meest schandelijke en de meest idiote daad die een Kroatische generaal had kunnen stellen'.

Gotovina's advocaat stelde haastig dat zijn cliënt alleen de familie van een medegevangene met diens dood had willen condoleren en nationalistische kranten schreven dat de generaal nu eenmaal een christen is, en een christen vergeeft. Maar de polemiek is niet bedaard. Critici namen niet alleen de advertentie op de korrel, maar ook het argument van de 'christelijke geest' waarin Gotovina zegt te hebben gehandeld.

De conservatieve regering deed er wijselijk het zwijgen toe. President Stipe Mesic mengde zich wel in het debat: hij kan niet begrijpen hoe men condoleances kan aanbieden aan 'een criminele familie', voor het overlijden van 'een crimineel die duizenden doden op zijn geweten heeft'.