LOOSE FUR

Loose Fur is het informele zusje van Wilco, de groep waarin zanger-gitarist Jeff Tweedy en percussionist Glenn Kotche de meeste tijd doorbrengen. Derde man hier is Jim O'Rourke. Het nieuwe album van Loose Fur, Born Again in the USA, is wat meer in de liedjesvorm gegoten dan het amorfere, maar aantrekkelijke, titelloze debuut. De ambities waarmee pop en experiment aaneen worden gesmeed, zijn bij Loose Fur kleinschaliger dan bij Wilco. Dat leidt tot fijne liedjes waarin zelfs de gekunsteldheid heel naturel aandoet - u moet het horen om 't te geloven. Soms neigt de muziek naar softrock met een stekelig randje, soms komen er geluidsmanipulaties aan te pas. Kotche redt zich heel goed op melodieus gestemd slagwerk; O'Rourke en Tweedy bezigen spitse teksten. Een sfeervolle, knappe en toch losjes uit de pols gemaakte plaat.

Loose Fur: Born Again In The USA (Drag City, distr. Munich)

    • Jacob Haagsma