Lidmaatschap “light' voor de Oekraïne

Een tussenlidmaatschap van de Europese Unie (EU) voor landen als Oekraïne en Moldavië, omdat die voorlopig niet klaar zijn om volledig toe te treden. Dat heeft het Europees Parlement gisteren in Straatsburg voorgesteld.

De reacties in de Tweede Kamer lopen uiteen van “belachelijk zo'n tientjeslidmaatschap“ (VVD) tot “een interessant idee“ (PvdA). Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie (dagelijks bestuur EU) en de lidstaten gevraagd voorstellen te doen waarin duidelijk moet worden hoe een “lidmaatschap light' van de Unie eruit ziet. Een mogelijkheid is om met bijvoorbeeld de Oekraïne in ieder geval een douane-unie af te sluiten om de vrijhandel te bevorderen. Frans Timmermans, Europawoordvoerder van de PvdA-fractie: “Voor een land als de Oekraïne is een alternatief lidmaatschap mogelijk een goede optie. Er zal steeds meer variatie komen in lidmaatschappen.“

Zijn VVD-collega Hans van Baalen is daar fel op tegen. “Tientjeslidmaatschappen leiden tot verwatering van de EU. Van Baalen is net alsJan Jacob van Dijk (CDA) van mening dat de Oekraïne en Moldavië helemaal geen lid van de Unie moeten worden.