Leger VS onderzoekt 15 burgerdoden in Irak

Het Amerikaanse leger onderzoekt of de dood van 15 Iraakse burgers bij een schietincident, afgelopen november, het gevolg is van wangedrag door Amerikaanse militairen. Dat meldde CNN gisteren.

De doden vielen op 19 november vlakbij Haditha, 220 kilometer ten noordwesten van Bagdad. Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde destijds dat de burgers omkwamen 'door de ontploffing van een bom langs de kant van de weg'. Doelwit was een Amerikaans legerkonvooi. Na de explosie vielen rebellen de patrouille aan, waarna Amerikaanse en Iraakse soldaten het vuur beantwoordden. Hierbij werden ook acht rebellen en een Amerikaanse marinier gedood, aldus de lezing.

Afgelopen maand besloot het Pentagon het incident opnieuw te onderzoeken, na een tip van 'een verslaggever'. Dit verkennende onderzoek gaf voldoende aanleiding voor gerechtelijk vervolg onderzoek. Onderzocht zal worden of de betrokken mariniers schoten zonder onderscheid te maken tussen burgers en strijders. (Reuters)