Kokend water, onzichtbare bron

De kokend-waterkraan van Quooker geeft binnen een paar seconden heet water voor koffie of thee. Voor de afwas komt nu de compacte, elektrische boiler in beeld.

Nooit meer een keteltje water opzetten voor je thee of koffie. Even drukken en draaien, want het is een kindveilige kraan, en daar is het kokend water.

In grote lijnen werkt het tapwaterverwarmingssysteem van Quooker net als alle andere keukenboilers. Bij een keukenboiler stroomt koud water een voorraadvat binnen waar het met een spiraalvorming verwarmingselement wordt verwarmd.

Het verschil bij de Quooker is dat de temperatuur daar hoger ligt tot 110 graden, onder druk. Dankzij extra isolatie blijft het water in het vat op temperatuur. Bij het tappen passeert het water een filter om onder meer kalk tegen te houden. Als het reservoir in één keer leegstroomt, is er na het vullen een opwarmtijd nodig van tien tot twintig minuten voordat er weer heet water is. Er zijn reservoirs leverbaar van drie liter tot elf liter.

“Het is absoluut niet de bedoeling om met dit water de afwas te doen“, zegt een woordvoerder van Quooker, “dit water is voor de thee, cup-a-soup of om aardappelen mee te koken.“

Dat betekent dat er naast dit systeem ook een ouderwetse kraan met warm en koud water nodig is. Maar op dit punt heeft het van oorsprong Deense bedrijf sinds enkele weken iets nieuws op de markt: een combireservoir van 7 liter, waaruit met behulp van verschillende kranen zowel “gewoon' warm water als kokend water valt te onttrekken.

Wie nu het keukenkastje ziet dichtslibben met warmwaterapparatuur, kan bij Inventum terecht. Dit bedrijf heeft een ultra compact 10-literreservoir ontwikkeld onder de naam Modesto, die soms wel 25 procent kleiner is dan een vergelijkbare 10-literboiler van andere fabrikanten.

Met een hoogte van slechtst 14 centimeter en een lengte- en breedtemaat van 46 bij 46 cm zou de elektrische keukenboiler zelfs onzichtbaar achter de plint onder de onderste plank van het keukenkastje kunnen komen te liggen. Ook verticale montage behoort tot de mogelijkheden. De compacte bouw is volgens Inventum mogelijk gemaakt door een gepatenteerde, zogeheten cycloontechniek. Er is ook een hot fill-uitvoering voor aansluiting op een zonnecollector.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Kokend water, onzichtbare bron (17 maart, pagina 10) staat dat Quooker , producent van kokend-waterkranen, van oorsprong Deens is. Het is van oorsprong Nederlands.

    • Rijkert Knoppers