Klein, maar nog niet fijn

De laptop is te groot en te zwaar voor speelse, mobiele toepassingen. De pocket-pc is te klein voor serieus werk. Maar er is een tussenvorm bedacht: een soort van “pocket laptop'.

Q1 Ultra Mobile pc van Samsung Samsung

De laptops van tegenwoordig zijn licht, maar toch nog te zwaar. Wie er een moet meenemen op reis, heeft een extra tas nodig. Computerfabrikanten ontwerpen almaar dunnere, plattere, lichtere notebooks. Microsoft heeft het in 2002 geprobeerd met de “tablet pc', een computer zonder toetsenbord, die uit weinig meer bestaat dan een aanraakscherm. Die houd je op je onderarm vast als een klembord, en met de andere hand bedien je hem via een pen. Het is niet aangeslagen.

De markt van de opgevoerde telefoons mist ook iets. De telefoons van nu zijn veel te klein om aantrekkelijke video te vertonen. Zelfs de toestellen die afstammen van de pocket-pc schieten op dit punt tekort. Ook zijn deze ergonomisch ongeschikt voor kantoorwerk onderweg, al kunnen ze dat qua rekenkracht makkelijk aan.

Op de elektronicabeurs CeBIT in Hannover hebben Microsoft, Intel en Samsung onlangs het eerste model ten doop gehouden van een extra kleine laptop. Iedereen heeft zijn eigen koosnaampje voor deze noviteit. Microsoft gebruikt de naam Origami. Intel spreekt van ultramobile pc (umpc). En Samsung noemt het product de Q1. Vrijwel tegelijkertijd heeft Asus zijn eerste exemplaar gepresenteerd: de R2H.

In de binnenzak past hij niet, maar een extra tas is niet meer nodig. Windows XP regeert het geheel. Daardoor is het mogelijk, anders dan bij de zakcomputer, om alle bekende software van de thuis-pc ook op dit apparaat te gebruiken. Er is een harddisk van 40 of 60 GB en draadloos netwerk. De gebruiker kan op het scherm een toetsenbord oproepen dat kan worden bediend met de duimen, op dezelfde manier als bij de succesvolle Blackberry. Zo moet hij kunnen e-mailen en documenten tikken, maar ook gamen, chatten en pretsurfen behoren tot de mogelijkheden. En video kijken natuurlijk. Een dergelijk apparaat moet internet hebben. De Origami/umpc/Q1/R2H is standaard uitgerust met wifi, maar daar heb je alleen iets aan bij zogeheten hotspots. Een umts-verbinding is niet ingebouwd, en de datakaartjes die het toestel kunnen uitbreiden met umts zijn niet verkrijgbaar. Deze zullen aan de aanschafprijs van circa 1.000 euro maandelijks een fors bedrag toevoegen.

Een andere zorg is de accu. De fabrikanten voorspellen een batterijduur van 3 uur. Maar fabrikanten stellen de zaken vaak gunstig voor, en accu's gaan vrij snel in capaciteit achteruit. Zuiniger chips zullen in volgende versies het stroomgebruik verminderen. Wie nu koopt, zou zich wel eens snel bekocht kunnen voelen.

    • Herbert Blankesteijn