Kanskaart of Algemeen Fonds?

De beurs geeft, de beurs neemt, soeverein als...

De verleiding is groot om het afscheidsvers van de opgestapte VVD-leider Van Aartsen vrijelijk te citeren, bij de aankondiging begin deze week van SNS Reaal om naar de beurs te gaan.

Nog voor de zomer wil de bankverzekeraar uit Utrecht eenderde van de aandelen te koop aanbieden op de Amsterdamse beurs. Dat is in zekere zin een anticyclisch besluit. De laatste tijd verdwijnen meer bedrijven van de beurs dan erop komen.

Hoewel het beursklimaat zo warmpjes was vorig jaar, keerden negen bedrijven de beurs in 2005 de rug toe. En er kwamen er maar vijf voor in de plaats. Ook in de eerste maanden van dit jaar is de kandidatenlijst van beursverlaters (Stork, Versatel, McGregor, en sinds woensdag ook drukkerij RSDB) groter dan het aantal debutanten: naast SNS ook modehuis Bandolera.

Tegentrends of niet, het nieuws van de beursgang moet met instemming zijn begroet door tal van instellingen die financieel ondersteund worden door het aan de bank gelieerde SNS Reaal Fonds. Het fonds, dat zich richt op maatschappelijke, vooral sociale en muzikale organisaties, deelt nu jaarlijks zo'n 1,5 miljoen euro uit, via de kas van het bedrijf.

Als hetzelfde scenario wordt gevolgd als bij de verkoop van de VSB Bank aan verzekeraar Amev in 1990, dan lonken miljarden. Het VSB Fonds hield aan die transactie uiteindelijk een belang van 5,5 procent over in het Nederbelgische concern Fortis. De waarde daarvan overstijgt inmiddels de 2,1 miljard euro. En de dividenden zijn fors; over 2005 is ruim 83 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld.

Hoe dat met SNS Reaal zal lopen is aan de huidige enig aandeelhouder van de bankverzekeraar: de Stichting Beheer SNS Reaal. Zij houdt na de beursgang zeker 60 procent in handen in het concern, waarvan de waarde wordt geschat op 3 à 4 miljard euro. De stichting, die bestuurd wordt door dezelfde personen die de raad van commissarissen van SNS Reaal vormen, moet eerst bepalen hoeveel bestaande aandelen zij gaat verkopen en hoeveel nieuwe aandelen op de markt komen. Het eerste brengt geld in het laatje bij de stichting, het tweede bij SNS Reaal zelf.

En dan komt de hamvraag: wat gebeurt er met de opbrengst. Komt alles ten goede aan het bedrijf, dat kostbare groeiplannen heeft? Stopt de stichting het geld in eigen kas, of is het voor het SNS Reaal Fonds?

In dat geval mogen de penningmeesters van het Vrouwenkamerkoor Driebergen, de Korfbalvereniging Vriendenschaar te Hardinxveld en de Stadsloop van Appingedam zich in de handen wrijven.

    • Philip de Witt Wijnen