Justitie België zoekt spilfiguren omkoping

Justitie in België heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de Chinees Zheyun Ye en de Belgische spelersmakelaar Pietro Allatta. Beiden zouden spilfiguren zijn in het omkoopschandaal in het Belgische voetbal, waarbij tien wedstrijden werden vervalst. Een woordvoerder van Justitie had het over een “sleutelmoment“ in het onderzoek na enkele maanden speurwerk.

Speurders van de Belgische politie ondervroegen gisteren urenlang zeven verdachten. Onder hen de voorzitter van eersteklasser La Louvière, Philippe Gaone. Ook clubadvocaat- bestuurslid Laurent Denis van La Louvière werd meegenomen voor ondervraging. Bij hem werden vijftig dozen met papieren en een laptop in beslag genomen.

Denis werd gisteravond in Brussel nog steeds ondervraagd. Voor de huiszoeking op zijn kantoor had Justitie een speciale toelating nodig. In België kan bij een advocaat slechts bij hoge uitzondering een huiszoeking worden gehouden. Er is nog geen bevel tot arrestatie uitgevaardigd tegen Denis of andere ondervraagden.

Een anoniem bestuurslid van La Louvière had eerder deze week in de krant La Dernière Heure verklaard dat de club was betrokken bij het omkoopschandaal. De namen van Ye en Allatta waren al eerder geciteerd in de omkoopzaak. In opdracht van de Chinese gokmaffia zouden zij wedstrijden in de eerste klasse hebben vervalst. Op die manier werden in China grote gokwinsten opgestreken.

De voormalige trainer van La Louvière, ex-doelman van de nationale ploeg Gilbert Bodart, wordt ernstig bedreigd. Ook zijn vrouw en kinderen werden al bedreigd, bevestigde Justitie. Bodart zou bekentenissen hebben afgelegd, maar ontkent dat tegenover de media.

Ye en Allatta verblijven in het buitenland. Ye werd eind vorig jaar al eens gearresteerd in Brussel maar weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijzen. Sindsdien verblijft hij in Shanghai. Allatta verblijft op Mauritius, waar hij een nieuwe vergunning als spelersmakelaar heeft aangevraagd. België heeft geen uitleveringsovereenkomst met Mauritius.

Ook in Duitsland is opschudding ontstaan over een nieuw omkoopschandaal. Volgens een Duitse krant zouden de Duitse international Bastian Schweinsteiger van Bayern München en de Nederlander Quido Lanzaat van 1860 München zijn ondervraagd. Justitie weigert voorlopig commentaar te geven.