Internet Voorkeur

Mars. Google heeft een website geopend met satellietbeelden en kaarten van Mars. Met Google Mars kunnen internetgebruikers zelf op onderzoek uitgaan op de rode planeet. Google Mars, gemaakt in samenwerking met de NASA, kent drie gezichtspunten: Elevation is opgebouwd uit beelden die zijn gemaakt met de hoogtemeter van de Mars Global Surveyor van NASA. Hiermee is het reliëf op de planeet te zien aan de hand van pieken en dalen die een eigen kleurcode hebben. Dankzij de Mars Orbiter Camera van de Surveyor kunnen zwart-wit foto's van de planeet worden bekeken. Die foto's laten zien wat een bezoeker van Mars ook zou zien. Google heeft bewust voor zwart-wit foto's gekozen om meer details te kunnen tonen. Met behulp van het Thermal Emission Imaging System van de Mars Odyssey kunnen infraroodbeelden van de planeet worden bekeken. Op elke kaart kan direct van perspectief gewisseld worden via een knoppenbalk rechts in beeld. Bezoekers kunnen op alle kaarten inzoomen om bergen, heuvels en kraters te zien. Op de kaarten zijn ook de locaties te zien waar onbemande ruimtevoertuigen zijn geland of neergestort. Google Mars is geopend op de 151ste verjaardag van de astronoom Percival Lowell (1855-1916), die 23 jaar lang naar Mars keek door zijn telescoop en gedetailleerde kaarten tekende.www.google.com/mars

De site van Google Mars.