H5N1 in Israël op trekroute vogels uit Afrika

In Israël is H5N1-vogelgriep uitgebroken op pluimveebedrijven in de westelijke Negevwoestijn, vlak bij de Gazastrook. Vanmorgen bevestigde de Israëlische overheid dat de duizenden dode kalkoenen op bedrijven in de plaatsen Ein Hashlosha en Holit aan het H5N1-virus zijn bezweken.

Drie zieke inwoners van beide nederzettingen zijn in het ziekenhuis opgenomen en worden geïsoleerd verpleegd omdat zij misschien met het H5N1-virus zijn besmet.

De Israëlische overheid heeft een gebied rond de besmette bedrijven afgesloten. Alle pluimvee in beide getroffen plaatsen en een nabij gelegen kibboets moet worden afgemaakt.

Hoe het virus in Israël terecht is gekomen, is onbekend, maar het gebied ligt aan een kuststrook waarlangs de vogeltrek van miljoenen vogels van Afrika naar Europa en Azië nu op gang is gekomen. Dat versterkt de theorie dat de vogelgriep via trekvogels wordt overgebracht. In het naburige Egypte heerst echter ook al enige tijd H5N1-vogelgriep in pluimveebedrijven, dus er kan ook sprake zijn van besmetting binnen de pluimveesector.

Het aantal landen waar met zekerheid H5N1-vogelgriep onder wilde vogels of pluimvee is aangetroffen, is inmiddels gestegen tot 37. Denemarken werd begin van deze week aan die lijst toegevoegd. In dat land bleek een dood gevonden buizerd besmet met het H5N1-virus. Het dier lag nabij Naestved, zeventig kilometer ten zuiden van Kopenhagen, op het eiland Sjælland. Geheel volgens de regels heeft de Deense overheid een gebied van drie kilometer rond de vindplaats van de dode vogel tot quarantainegebied verklaard.

Ook Afganistan heeft deze week officieel bekendgemaakt dat er vogelgriep van het H5N1-type onder pluimvee heerst. De overheid heeft gezegd de getroffen en bedreigde pluimveebedrijven niet te kunnen ruimen, omdat maskers en beschermende kleding ontbreken.

In het wetenschappelijke tijdschrift Science beschrijven Amerikaanse onderzoekers vandaag hoe de buitenkant van het H5N1-virus verandert als het van vogels naar mensen overspringt.