“Gokzaak' wekt woede in München

Bayern München heeft gisteren furieus gereageerd op aantijgingen aan het adres van Bastian Schweinsteiger. De voetballer zou hebben gegokt op eigen wedstrijden. De lokale krant tz beschuldigde naast de international twee spelers van 1860 München, de Nederlander Quido Lanzaat en de Australiër Paul Agostino. Bayern-manager Ulli Hoeness heeft gedreigd met een miljoenenclaim.

Schweinsteiger zou Hoeness te verstaan hebben gegeven dat hij “nog nooit van zijn leven ook maar één euro op een voetbalduel heeft gezet“. Lanzaat reageerde tegenover zijn vereniging op dezelfde toon. “Ik heb hier niets mee te maken. Ik heb nooit gewed op een wedstrijd van mijn club en zal dat ook nooit doen.“

Lanzaat ontkende ook iets te hebben gehoord van de officier van justitie. Hij kreeg daarbij de steun van het Openbaar Ministerie (OM) zelf. “We hebben niemand verhoord. Over personen hebben we het nog helemaal niet“, aldus hoofdofficier Anton Winkler.

De Belgische justitie heeft voorzitter Filippo Gaone van de Belgische eersteklasser La Louvière en clubadvocaat Laurent Denis officieel in verdenking gesteld wegens fraude bij transfers en gesjoemel met de boekhouding. Het tweetal is voorlopig op vrije voeten gesteld.

Justitie deed gisteren huiszoekingen bij het tweetal en vijf andere verdachten in verband met de omkopingszaak. Daarbij is ook bewijsmateriaal over fraude met transfers boven tafel gekomen. De huiszoekingen volgden op de ondervraging van ex-trainer van La Louvière en voormalig doelman van het Belgische nationale elftal Gilbert Bodart. Gaone en Denis ontkennen alles.

De Belgische voetbalbond KBVB heeft de Franse trainer van FC Brussels Albert Cartier inmiddels ondervaagd over het verloop van de wedstrijd Lierse SK-La Louvière van het vorige seizoen. La Louvière, dat toen getraind werd door Cartier, verloor met 7-0.

De bond vermoedt dat de Chinese gokmaffia rond de inmiddels gezochte zakenman Zhuyen Ye en spelersmakelaar Pietro Allatta ook fors geld op die ontmoeting heeft ingezet.