Goes voelt zich bedrogen op Biddag

Het 'verraad' in Goes van SGP/ChristenUnie, CDA en VVD heeft bij de bevolking kwaad bloed gezet. Tijdens de beëdiging van de raadsleden vliegen de eieren tegen de ramen.

Inwoners van Goes maken tijdens de beëdiging van de nieuwe raadsleden hun ongenoegen kenbaar over de manier waarop de PvdA buitenspel is gezet. Foto Bas Czerwinski 16-03-2006, GOES. BEEDIGING VAN DE RAAD VAN GOES EN HET PROTEST DAAR TEGEN. FOTO BAS CZERWINSKI Gemeenteraden Protesten Spandoeken Czerwinski, Bas

Nieuwe coalitie - zaak voor justitie, en Biddag - gebed zonder einde. De teksten staan op grote spandoeken die inwoners van Goes meeslepen in de tjokvolle raadszaal. Het is de avond dat 25 pas gekozen raadsleden worden beëdigd, maar de plechtigheid wordt overschaduwd door grote onvrede onder de burgers.

Kort na zeven uur 's avonds verzamelen zich zo'n honderd betogers op het Hollandia Plein bij het stadhuis. Met toeters en bellen, potten en pannen en onophoudelijk gefluit laten ze blijken zich 'verlinkt' te voelen, zoals één van hen, B. Slierendrecht, het uitdrukt. De PvdA'er, die wordt bijgestaan door zijn 16-jarige dochter, zegt dat Goes is bedrogen door 'een daad van farizeeërs'.

Hij doelt op de 'coup' die SGP/ChristenUnie, CDA en VVD vorige week woensdag pleegden in deze Zeeuwse gemeente en waarvan 'politiek links' het slachtoffer werd. In het bijzonder de plaatselijke PvdA is des duivels. De socialisten gingen bij de gemeenteraadsverkiezingen op dinsdag 7 maart van vijf naar zeven zetels. Als grootste partij wilde de PvdA het voortouw nemen bij de college-onderhandelingen, maar dat hoefde niet meer: donderdagochtend hoorde fractievoorzitter H. Hoogerland van de PvdA via de telefoon dat SGP/ChristenUnie, CDA en VVD al een coalitie hadden gesmeed.

'Stilletjes, in een achterkamertje, zijn we buitenspel gezet', herinnert Hoogerland zich. 'Nota bene op Biddag, woensdag.' Vanwege Biddag - strenge protestanten gaan dan ter kerke om te bidden voor gewas en arbeid - werden de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar op verzoek van de SGP een dag naar voren gehaald.

Het is half acht gisteravond als burgemeester D. van der Zaag (CDA) de raadsvergadering opent. Burgers dragen een spandoek mee naar binnen met de tekst verraadsvergadering. Tegen de hoge ramen breken de eieren die vanaf het plein naar het gebouw worden gegooid. Lijsttrekker M. Dieleman van het CDA legt als eerste de eed af. Onmiddellijk klinkt luid boe-geroep van de publieke tribunes. Burgemeester Van der Zaag dreigt de zaal te ontruimen.

De burgemeester krijgt zijn zin: de 24 collega's van Dieleman worden ongestoord beëdigd. Dan mag inwoner J. Paauwe het woord voeren tijdens de raadsvergadering. Hij hekelt SGP/ChristenUnie, CDA en VVD, die 'in een wereldrecordtijd' een nieuw college vestigden. 'Onfatsoenlijk, onverantwoord', stelt hij. 'Na een kort gesprek op 8 maart met SGP/ChristenUnie rende het CDA naar rechts, waar de VVD met een brede glimlach stond te wachten.' Het zou verstandig zijn, meent de man, 'als de hoofdrolspelers zich uit de politiek terugtrekken'. Groot applaus.

De tweede inspreker geeft 'de politiek domme' Dieleman er van langs en uit kritiek op SGP/ChristenUnie, die hij in zijn woede de Christelijk Historische Unie noemt. 'Op een van hun vredelievende dagen hebben ze ons gepakt.' Wederom groot applaus.

[Vervolg GOES: pagina 3]

GOES

Tranen en spijt bij CDA-wethouder

[vervolg van pagina 1]

Dan vraagt de nieuwe oppositie om een korte schorsing. Enige minuten later begint C. Bruring van GroenLinks aan een verklaring van PvdA, D66 en GroenLinks waarvan de strekking is dat de drie partijen 'ernstig zijn geschokt' door de wijze waarop SGP/ChristenUnie, CDA en VVD in het 'biddagakkoord' een college vormden. '46 procent van de kiezers is volledig de mogelijkheid ontnomen hun mening zelfs maar in te brengen'.

Burgemeester Van der Zaag probeert de spreker meerdere malen te onderbreken: 'Pas volgende week komt die coalitiekwestie hier aan de orde, mijnheer Bruring', zegt hij. Maar Bruring laat zich niet het zwijgen opleggen. Hij praat dóór, totdat de bode zijn microfoon uitzet, een partijgenoot en diens buurman van SGP/ChristenUnie elkaar enkele vinnige elleboogstoten geven en VVD'er S. Heijning dreigt een kan water over Brurings hoofd leeg te gieten.

Weer een schorsing.

De raadsleden van PvdA, GroenLinks en D66 verlaten het stadhuis, hun stoelen blijven leeg. Vlakbij hun zetels zit alleen nog vertrekkend wethouder C. Linssen (CDA). Hij heeft tranen in zijn ogen. Hij schaamt zich voor het 'biddagakkoord', zegt de christen-democraat, die twaalf jaar wethouder was in de gemeente. 'Zo ga je niet met elkaar om. Geen wonder dat de inwoners van Goes vanavond zo boos en negatief reageren.'

En hoe kijken SGP/ChristenUnie, CDA en VVD terug op hun 'combine'? Lijsttrekker Dieleman van het CDA houdt vol dat het niet onbehoorlijk was om de PvdA, als winnaar van de verkiezingen, links te laten liggen. SGP/ChristenUnie, de VVD en het CDA waren er, op basis van hun verkiezingsprogramma's, immers uit, vindt hij. Waarom zouden ze dan nog voor de vorm met de PvdA gaan praten? 'Veel mensen denken dat de grootste partij in het college komt, maar dat hoeft niet', legt hij uit.

Half negen, gisteravond: de raadzaal stroomt leeg, het laatste spandoek - Alles is mogelijk, als je maar gelooft - wordt de trap af gedragen. Buiten in de kou op het Hollandia Plein mopperen bezoekers van de vergadering wat na, de eierschalen onder hun voeten.

    • Guido de Vries