Gestolen schilderij Van Gogh terecht

Het schilderij De knotwilg (1885) van Vincent van Gogh is sinds gisteren weer terug bij de eigenaar, F. van Lanschot Bankiers uit Den Bosch. Het paneel werd in 1999 gestolen uit het hoofdkantoor van de bank.

Dit heeft de bank gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt.

Het schilderij werd afgelopen zondag teruggevonden in Den Bosch. De politie heeft twee verdachten, een 25- en een 33-jarige man uit Den Bosch, aangehouden. Zij worden verdacht van heling van het schilderij.

De politie Brabant-Noord gaat er niet vanuit dat de twee verdachten verantwoordelijk zijn voor de kunstroof, maar ze wil in het belang van het onderzoek daarover nog geen nadere mededelingen doen. De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen zullen volgen.

Het schilderij is in goede staat teruggevonden, aldus een woordvoerder van Van Lanschot Bankiers. “Alleen van de lijst is wat bladgoud gestoten.“ De politie heeft het Van Gogh Museum in Amsterdam ingeschakeld om het schilderij als “onafhankelijke derde“ te identificeren.

De knotwilg is een van de laatste werken die Vincent van Gogh in het Brabantse Nuenen schilderde. Hij werkte eraan in het najaar van 1884 en het voorjaar van 1885. Van Lanschot Bankiers, dat een collectie bezit van ruim 3500 kunstwerken, kocht het paneel in 1994 van een Canadese verzamelaar. De waarde werd destijds geschat op 700 duizend euro. Maar volgens de woordvoerder van Van Lanschot is de waarde sindsdien “drastisch gestegen“.

De knotwilg is sinds gisteren veilig opgeborgen in de kluis van de bank. Bestuursvoorzitter Floris Deckers zei gisteren bij de presentatie van het teruggevonden werk dat het schilderij binnenkort een nieuwe, prominente plaats zal krijgen op het hoofdkantoor.

Daar zal het schilderij “onder strikte bewaking“ hangen.